Jezdectvi.info

Kvě 24 2012

24.5.-27.5.2012 SPČP VC Kolína – Ptýrov

Publikoval do kategorie SPČP 2 132 přečtení

Napínavou podívanou nabídla divákům Velká cena Kolína, kterou vyvrcholily v Ptýrově na Mladoboleslavsku čtyřdenní závody Skokového poháru České pojišťovny. Ve finálovém parkuru hlavní soutěže největší favorité překvapivě chybovali a šťastným vítězem se stal Martin Šoupal s Cornadou-K.

Na start parkurové soutěže s nejvyšším stupněm obtížnosti (T**,150 cm), jíž bylo v České republice možné sledovat letos poprvé, nastoupilo 33 dvojic. Stavitelé Václav Drbal s Janem Šímou opět velmi dobře odhadli výkonnostní úroveň účastníků a šest z nich postoupilo do finále bez bodové penalizace. Do boje o nejvyšší příčky se tak zapojili i čtyři soutěžící se 4 trestnými body. Mezi nimi byl např. Jiří Skřivan s Kallisto. Finálový parkur pro tuto doposud zřídka chybující klisnu však nedopadl dobře. Poboření překážek s čísly 2, 3, 4A a následné vyhnutí druhého skoku v kombinaci (4B) znamenalo v důsledku zatížení dalšími 18 body. Jak se však ukázalo, příčina byla technického rázu. „U jedné z kamaší na zadních nohou praskl řemínek, což Kallisto vyvedlo z koncentrace a následovalo několik shození,“ zdůvodnil Jiří Skřivan. Přesto si nakonec připsal do pohárového žebříčku 10 bodů a ty ho udržely v průběžném vedení seriálu.

Finále nedopadlo podle představ ani pro dalšího z favoritů. Jiří Hruška s Aristem-Z byl jedním z bezchybných po základním kole, ale zopakovat se mu tento výsledek již nepodařilo. Nejprve přišlo zaváhání na mohutném oxeru s číslem3 apak ještě na šestém skoku.  Musel se tak tentokrát spokojit pouze se sedmým místem.

Po dvou koních měli ve finále Aleš Opatrný a Jiří Luža. Opatrného Nobel přidal ke čtyřem trestným bodům ze základního parkuru další čtyři a díky velmi slušnému času skončil šestý. „Distanci mezi skoky 4B a 5 jsem šel na pět cvalových skoků, což se neukázalo jako správné rozhodnutí,“ uvedl jezdec důvod chyby na páté překážce. O mnoho větší šance měl s devítiletou klisnou Connycor. Tu jezdí Opatrný od letošního února, kdy započal spolupráci s Michaelem Steinbrecherem z rakouského Wiener Neustadtu. Na Ptýrově s ní zvítězil v sobotní generálce na Velkou cenu a také do finále této vrcholné soutěže nastupoval z vedoucí pozice. Změna taktiky mu bohužel nepomohla, neboť Connycor dvakrát chybovala v závěrečné části. I když měla vůbec nejkratší čas, osm trestných bodů na lepší než páté místo nestačilo.

Přestože Jiří Luža absolvoval s oběma svými koňmi finále bez zaváhání, ani on na vítězství nedosáhl. Land Rebel-S si nesl čtyřbodové zatížení z úvodu soutěže, s Ronaldem-S se jezdec připravil o příčku nejcennější taktickou chybou. Ještě těsně před startem se rozhodoval, zda si zkrátit dráhu podjetím skoku s číslem jedna po absolvování třetí překážky. Nakonec jej objel, což ho stálo cenné sekundy, které ztrácel na průběžně vedoucího jezdce Martina Matějku s Kar Karem MM. Jeho dvojnásobně bezchybný výkon byl největším překvapením dne, ale senzace v podobě vítězství se nekonala. O sedm desetin sekundy rychlejší jízdu předvedl totiž Martin Šoupal s Cornadou-K. „Myslím, že mi hodně ke konečnému výsledku pomohla startovní pozice, kterou jsem si zajistil v základním parkuru. Věděl jsem tak, jak jela většina mých soupeřů a mohl jsem se tomu přizpůsobit. Zda po trojce podjedu jedničku, jsem se však rozhodl až v daný okamžik. Vzhledem k tomu, že byla nad oxerem naprosto vyvážená, rozhodl jsem se trasu takto zkrátit a vyšlo to,“ konstatoval Martin Šoupal. Vítězstvím si připsal důležitých 18 bodů do Skokového poháru České pojišťovny a rázem se posunul z 24. na 5. místo. Přitom byl až posledním jezdcem, který nahlásil, jakého ze dvou koní si zvolí pro možné bodování v extraligovém žebříčku. „Tušil jsem, že parkur bude hodně obtížný a bude více vyhovovat silovějšímu Canonovi. Toho ovšem tyto závody nezastihly v psychické pohodě, a tak jsem přece jen raději vybral techničtější Cornadu-K,“ svěřil se. Rozhodnutí se ukázalo jako prozíravé, jelikož Canon po třech chybách ani nepostoupil do závěrečné části.

Ještě před začátkem nedělní Velké ceny Kolína proběhly tři rámcové soutěže. Poslední možnosti bodovat ve čtvrtém kvalifikačním kole Kolowrat Junior Cupu využil nejlépe Jiří Tměj, který na stupni S** (130 cm) zvítězil v sedle klisny Corsiky Mag Centrum. Výrazně tak upevnil svoji vedoucí pozici v průběžném bodování. Příští kolo se navíc koná za 14 dní v Suché u Litomyšle, což je domovská stáj tohoto jezdce. Dá se tak očekávat jeho další zvýraznění odstupu od zbývajících soupeřů.

V otevřené soutěži stupně S** vybojovala prvenství Šárka Schmaus s Rascaldinem. Na parkuru o úroveň nižším (L**, 120 cm) se v dopoledních hodinách nejvíce dařilo Jakubovi Smrčkovi s klisnou Salome 4. Kompletní výsledkové listiny a další zajímavé informace najdete na www.skokovypohar.cz. Hodinový záznam Velké ceny Kolína připravuje do svého vysílání Česká televize. Premiéra pořadu je naplánována v úterý 29. května od 16.40 hodin na programu ČT4. V plánu je pak dalších pět repríz i možnost sledování přes internet

 

 

 

 

 

Skokový pohár České pojišťovny pokračuje jen po třídenní přestávce dalšími kvalifikačními závody, které se tentokrát konají v Ptýrově na Mladoboleslavsku. Ačkoliv by se mohlo zdát, že krátký rozestup mezi třetím a čtvrtým kolem negativně poznamená četnost startů, opak je pravdou. Pro velký počet přihlášených dvojic dokonce pořadatelé museli přistoupit k zahájení sportovního programu již ve čtvrtek 24. května.

„Jen na pátek jsme měli nahlášeno více jak 550 startů, což nelze technicky zvládnout. Museli jsme tak soutěž číslo 2 s více jak 200 účastníky rozdělit na dvě části, přičemž první část proběhne společně se soutěží číslo 1 již ve čtvrtek,“ uvedl Václav Drbal – hlavní pořadatel již 32. ročníku Velké ceny Kolína, jež se v posledních několika letech stabilně usadila na ptýrovském kolbišti. Aktuálně by se první den mělo odstartovat 219krát, v pátek dokonce 343krát, v sobotu 270krát a v neděli 178krát. V součtu to znamená více jak tisíc odjetých parkurů. Na Ptýrově se tudíž bude skákat doslova od rána do večera. „Samozřejmě nás těší zájem jezdců o Skokový pohár, byť to s sebou přináší i určitá negativa v podobě dlouhého průběhu jednotlivých soutěží. Uděláme však maximum pro to, aby časové prodlevy byly minimální a jezdci i diváci z našich závodů odjížděli spokojeni,“ uvedl Václav Drbal.

 

Samotná Velká cena Kolína naplánována na nedělní 15. hodinu nabídne opravdu elitní sestavu účastníků. O důležité body do pohárového žebříčku se utká na parkuru stupně T** (150 cm) kompletní vedoucí čtveřice jezdců – Jiří Skřivan, Jiří Hruška, Hana Pokorná a Jan Studnička. Chybět nebudou ani další jezdci, kteří sice letos ještě příliš nebodovali, ale tradičně patří mezi ty nejúspěšnější. Výrazněji promluvit do pořadí by jistě chtěli Jan Štětina, Jaroslav Jindra, Václav Studnička, Zdeněk Žíla, Josef Pařenica, Jiří Luža, David Fialka, Ludvík Jandourek či Josef Kincl. Ve výčtu jistě nemůže chybět ani Aleš Opatrný, který zatím v rámci letošního Skokového poháru České pojišťovny startoval pouze při Velké ceně Brna, kde nezískal žádný bod. S „pohárovým“ Supreme Oil Teamem totiž soutěž nedokončil. O to více jistě bude chtít uspět na Ptýrově, kam si tentokrát přiveze Ahorna-T a Timpex Centa. Právě s touto dvojicí koní se mu vloni během srpnových extraligových závodů na tomto kolbišti velmi dařilo a i on tak bude patřit mezi papírové favority. Tomu napovídají i jeho dosavadní úspěchy na mezinárodních závodech v Portugalsku, kde mj. se zmíněným Timpex Centem vybojoval koncem dubna třetí místo v Grand Prix tzv. velké túry. Sečteno a podtrženo, Velká cena Kolína na Ptýrově může výrazně zamíchat kartami a půjde zajisté o velmi napínavou podívanou. Podrobné informace najdete na www.skokovypohar.cz.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 24.5.-27.5.2012 SPČP VC Kolína – Ptýrov