Jezdectvi.info

Čvn 07 2012

8.6.-10.6.2012 SPČP VC Litomyšle

Publikoval do kategorie SPČP 2 488 přečtení

 11.6.2012 Je téměř jisté, že pokud by se letošní páté kolo Skokového poháru České pojišťovny konalo na travnatém kolbišti u Primátorské hráze v Litomyšli, samotná Velká cena by asi neproběhla. Vydatný déšť totiž způsobil značné problémy i v jejím novém dějišti – v nedalekém areálu Hřebčína Suchá, kde je kolbiště s pískovým povrchem doplněným textiliemi uzpůsobeno i pro náročné podmínky. Přesto během pár hodin spadlo tolik vody, že tím byl ovlivněn celý následující průběh.

Ačkoliv první polovina účastníků hlavní soutěže na stupni obtížnosti ST (140 cm) musela bojovat nejen s nástrahami parkuru, ale i se silnými přívaly deště, podařilo se třem z nich všechny překážky překonat bez penalizace. Po přestávce na úpravu povrchu, kdy se již obloha začala postupně protrhávat, se to podařilo ještě další trojici. A jelikož na startovní listině Velké ceny figurovalo 53 dvojic, čtvrtinu jezdců a koní postupujících do finálové části doplnilo ještě dalších sedm s jednou chybou. Zdaleka ne všem se s extrémními podmínkami podařilo vypořádat tak dobře. Deset jezdců buďto účast vzdalo během jízdy, nebo byli vyloučeni, dalších osm se jich raději rozhodlo do závodu vůbec nenastoupit.

 

Finálový parkur již probíhal za výrazně příznivějších podmínek. Bez jediného zaváhání jej překonal jako první Jiří Skřivan s klisnou Kallisto. Ten ovšem byl jedním z těch, kteří si přinesli čtyřbodové zatížení ze základního kola. I tak se mohl později radovat z pěkného čtvrtého místa a zisku devíti pohárových bodů, jež ho udržely na průběžné vedoucí pozici žebříčku jezdců. Zopakovat bezchybný výsledek totiž dokázaly pouze dvě dvojice a třetí umístěný Martin Matějka s Kar Kar MM sice jednou chyboval, ale měl rychlejší čas než Jiří Skřivan.

 

Zmíněnými dvojicemi s dvojitou nulou na kontě byly Hana Pokorná s Chanellem a Lenka Matunová s Oridem. O vítězi tedy nakonec rozhodl čas a ten měl kratší téměř o pět sekund Chanell. „Když jsem šla na prohlídku, tak mi parkur těžký nepřipadal. Říkala jsem si, že je to pěkná stočtyřicítka. Nic méně, jak jsem vjela do kolbiště, bylo vidět, že je podmáčený terén těžký. Chanell se odrážel velkou silou, až jsem se chvílemi bála, abych nad některým oxerem nedobrovolně neopustila sedlo. Jinak jsem z jeho výkonu měla radost. Pohyboval se po parkuru velmi jistě a sebevědomě,“ uvedla spokojená vítězka.

 

Velké ceně Litomyšle mj. předcházela závěrečná soutěž pátého kvalifikačního kola rámcového seriálu pro jezdce do 18 let Kolowrat Junior Cup. Z 21 startujících jich sedm postoupilo s čistým výkonem do rozeskakování. Také v tomto případě se precizní jízdu podařilo zopakovat jen dvěma z nich. Ondřejovi Málkovi s Cornilsem, jenž díky rychlejšímu času vybojoval prvenství nad Annou Kellnerovou s Kashmirem/Casandro. Podrobné výsledky najdete na www.skokovypohar.cz.

 

 

Šestnáctý ročník Velké ceny Litomyšle v parkurovém skákání bude prvním, který se neuskuteční na přírodním kolbišti u Primátorské hráze, nýbrž v nedaleké Suché, kde má pořádající Stáj Manon v areálu tamního hřebčína k dispozici moderní jezdecké závodiště. Pohled do seznamu přihlášek nenechá nikoho na pochybách, že jde ze strany jezdců o velmi pozitivně vnímanou změnu.

 

Ve dnech 8. – 10. června se totiž dle předpokladů uskuteční více jak 800 startů, zatímco v loňském roce jich bylo jen necelých pět stovek. „Největší nárůst jsme zaznamenali především úvodní den v soutěžích na základní až střední úrovni, v nichž se počet účastníků více jak zdvojnásobil. I z tohoto důvodu budou muset páteční soutěže začít již od půl osmé a stejně tomu bude i v sobotu,“ uvedl hlavní organizátor Jiří Skřivan. Startovní pole se budou vyznačovat nejen kvantitou, ale i kvalitou. A to i přes skutečnost, že ve stejný termín probíhají ve středočeských Zduchovicích mezinárodní skokové závody. Z TOP 10, kdy na průběžné 10. příčce figurují hned tři jezdci, by měli chybět v Litomyšli jen zástupci Jezdecké stáje Schneider – Jiří Luža a Jan Štětina startující ve zmíněných Zduchovicích. V nedělní Velké ceně Litomyšle se tak dá očekávat opět pokračování boje o přední umístění v pohárovém žebříčku, v němž aktuálně vede Jiří Skřivan. Jakožto pořadatel pátého kvalifikačního kola Skokového poháru České pojišťovny ovšem sám sobě velké naděje na prvenství nedává a jasně hovoří i statistiky z let minulých. Na domácí půdě Jiří Skřivan zvítězil jen při premiérovém ročníku v roce 1997. „Tím, že se závody konají přímo v Suché, jsou pro mě přípravy o něco jednodušší. Na druhou stranu pokaždé, když je něco poprvé, tak to s sebou přináší určitou nervozitu, zda bude vše fungovat tak, jak má. Kallisto se sice poslední extraligový závod v Ptýrově nevydařil, ale věřím, že tentokrát bude již podávat standardně kvalitní výkony,“ doufá Skřivan.

Největším soupeřem Jiřího Skřivana je dlouhodobě reprezentant Jezdeckého klubu Opava Kateřinky Jiří Hruška, který vloni obsadil se svými koňmi ve Velké ceně Litomyšle dvě nejvyšší příčky. Ani s jedním však letos v Suché startovat nebude. Plemeník Aristo-Z odpočívá a Radek je již nějaký čas prodaný. Dvoubodovou ztrátu na Skřivana v průběžném pořadí po čtyřech kolech se tak Hruška pokusí smazat v sedle Espri 2, případně s Mr. Vox Agromarket H+B, s nimiž je do nedělní Velké ceny přihlášen. „Aristo-Z má nyní naplánované volno až do naší Velké ceny Opavy. Ta se uskuteční dva týdny po závodech v Litomyšli, kde se pokusím bodovat pravděpodobně s Espri 2,“ upřesnil Jiří Hruška.

Čistě teoreticky by Skřivana mohla na vedoucí příčce ohrozit ještě Hana Pokorná. To by ovšem musela inkasovat plný počet pohárových bodů a Skřivan by naopak nesměl získat žádný. „Osobně bych pro letošní Velkou cenu favorizoval Aleše Opatrného, který má i díky rakouskému angažmá k dispozici kvalitní koně. Navíc zatím do letošního žebříčku vybojoval jen 12 bodů z Ptýrova, a tak bude mít opravdu velkou motivaci, aby zvítězil. Finále Skokového poháru totiž proběhne stejně jako v loňském roce na jeho domovském kolbišti v Hořovicích, kde zcela jistě nebude chtít chybět,“ upozorňuje Jiří Skřivan na dalšího z adeptů na vítězství. Opatrný by měl do Velké ceny nastoupit dle nejaktuálnějších informací s Nobelem a Casalem.

Program Velké ceny Litomyšle nebude jen o parkurových soutěžích. Diváci se mohou těšit především v neděli na bohatý doprovodný program. Pro děti budou připraveny různé atrakce a dostanou příležitost se také povozit na koních. V předprogramu hlavní soutěže pak mj. uvidí manžele Tomkovi z ranče Sedící kůň, kteří se pyšní několika certifikáty o vytvoření českých rekordů v oblasti netradičních a ojedinělých výsledků ve výchově a výcviku koní. Velkým lákadlem jistě budou také slosovatelné vstupenky – a to nejen o tradiční výhru v podobě zapůjčení osobního automobilu Ford od společnosti Auto In na víkend, ale také o LED televizor značky Grundig s úhlopříčkou81 cm. Do třetice se bude soutěžit o knihu receptů Filipa Sajlera, jehož tým Perfect Cateringu připravil pro VIP hosty speciální kulinářské menu složené z celodenního „Live cooking buffetu“, kde se bude podávat marinovaná domácí šunka pečená na grilu doplněná křenovou omáčkou nebo hořčicí s medem a šťouchanými brambory. Grilovat se bude i v pátek, kdy společnost Energys sponzorující závěrečnou soutěž pozve jezdce i další přítomné na večerní párty spojenou fotbalovým utkáním v reálu závodiště i v televizi. Zatímco na kolbišti bude probíhat zápas Čechy vs. Morava mezi jezdci v kopačkách, zájemci budou moci sledovat prostřednictvím obrazovek České televize úvodní zápas reprezentace ČR s Ruskem na Euro 2012. Na sobotní večer, kdy český fotbalový tým nehraje, pak další ze sponzorů – restaurace U Kolji – pozve účastníky závodů Skokového poháru do svých prostor na velkou hudebně-taneční párty. Živo tak bude nejen v Suché u Litomyšle od brzkého rána až do pozdních nočních hodin. Podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 8.6.-10.6.2012 SPČP VC Litomyšle