Jezdectvi.info

Čvn 20 2012

22.6.-24.6.2012 SPČP VC Opavy

Publikoval do kategorie SPČP,Výsledky 3 660 přečtení


25.6.2012

Skvělou sportovní podívanou nabídl 24. ročník Velké ceny Opavy, který byl již šestým kvalifikačním kolem Skokového poháru České pojišťovny 2012. Jediným, kdo dokázal absolvovat základní i finálový parkur bez penalizace, byl Jiří Skřivan s klisnou Kallisto. Podařilo se mu tím obhájit vítězství z loňska a navíc si historicky připsal již pátý triumf z tohoto závodu.

Poprvé v opavské Velké ceně uspěl Jiří Skřivan v roce 1990, což znamená, že mnozí z jeho dnešních soupeřů byli tehdy malé děti a někteří dokonce ještě nebyli na světě. „Každé z těch pěti vítězství pro mě mělo velký význam, ale v rámci Skokového poháru tím nejdůležitějším bylo určitě to loňské, jelikož jsem potřeboval získat body do extraligového žebříčku. Letos jich mám tolik, že mi zářijové finále pro nejlepší čtyři jezdce již asi uniknout nemůže,“ konstatoval Jiří Skřivan.

 

„Základní parkur byl sice na úrovni stupně ST** (140 cm), ale bylo to na nejvyšší možné úrovni – i co se týče technické náročnosti. Největší obavy vzbuzovala pasáž po překážce číslo. Distance do oblouku mezi trojkou a čtyřkou, což byl trojskok, se dala jet na šest, nebo na sedm cvalových skoků, po kterých následoval oxer, dále na jeden cvalový kolmý skok a opět na jeden cvalový oxer. Nakonec zde chybovalo jen málo dvojic a větší potíže možná dělala fáze v druhé polovině kurzu, kdy po vodě byl na delší vzdálenost kolmý skok z prken a pak na pět cvalových skoků mohutný oxer,“ popsal vítěz náročnost soutěže.

 

Velký podíl na jeho úspěchu měla skutečnost, že se do finálové části probojoval s oběma svými koňmi a se Zemblou startoval díky horšímu výsledku dříve, než s Kallisto. „Přestože Zembla udělal chybu, mám radost, že se zlepšuje. Postupně se nám daří najít společnou řeč. Je to zatím příliš nabitý a nervózní kůň, ale když s ním jednu pomaleji, stíhá lépe zvedat nohy a umí pak zajet velmi pěkně. Když musíme více bojovat s časem, pak to bývá problém. Ve finálovém parkuru jsem si s ním alespoň mohl natrénovat obraty, které jsem stejně projel i s Kallisto a ušetřil tak důležité sekundy pro případ, že by některé další dvojice také dokončily bez chyby,“ uvedl Skřivan.

 

I kdyby se tak stalo, tak by to Skřivanovi s Kallisto stejně nestačilo, neboť jeho největší soupeř – Jiří Hruška s Aristem Z – byl o šest sekund rychlejší. Smolně však chyboval úplně na poslední překážce a musel se spokojit s třetím místem. Druhou příčku vybojoval Rostislav Hlaušek s klisnou Kelly 6. Ta ani ve finále žádnou překážku nepobořila, bohužel inkasovala jeden trestný bod za překročení časového limitu.

V polovině seriálu, který bude pokračovat až za pět týdnů ve Strakonicích, je ve vedení s výrazným náskokem Jiří Skřivan. Druhý Jiří Hruška na něj ztrácí 14 bodů a o dalších devět méně má vítězka dvou letošních Velkých cen Hana Pokorná, jež v Opavě nestartovala. Do potenciální finálové čtveřice se nově vklínil Jan Studnička, jemuž se podařilo bodovat v pěti ze šesti uskutečněných pohárových závodů.

 

Velké ceně Opavy předcházela mj. soutěž zařazená do seriálu pro jezdce do 18 let – Kolowrat Junior Cup, v níž zvítězila jediným čistým výkonem Hana Dostálová s Andromedou 2. Druhá skončila s jednou chybou Kateřina Kubrická s Šejlou1 atěsně za ní se s rozdílem jedné sekundy umístila dvojice Jiřina Pružinová a Honos.

 

Kompletní výsledky všech soutěží najdete na www.skokovypohar.cz. Průběh opavské Velké ceny si zájemci budou moci připomenout prostřednictvím obrazovek České televize. Ta odvysílá 45minutový záznam na programu ČT4 premiérově v úterý 26. června od 15.50 hodin a posléze bude ke shlédnutí i formou internetového vysílání.

23.6.2012

Stejně jako v loňském roce, i letos Jiří Hruška zvítězil v sobotní generálce na nedělní Velkou cenu Opavy. Nebylo to však jako tenkrát s Aristem Z, ale s koněm Mr. Vox Agromarket H+B. Navíc přidal ještě třetí místo s Espri 2, s nímž taktéž postoupil do rozeskakování. V něm se utkalo celkem pět dvojic, ale jen dvě dokázaly bezchybný výsledek zopakovat.

Tou druhou byl Jan Studnička s Datasys Duel, jehož dělily od vítězství pouhé dvě desetiny sekundy. Vítěz Velké ceny Opavy 2011 Jiří Skřivan s klisnou Kallisto dokončil s 9 trestnými body a pátá účastnice rozeskakování Kateřina Jelínková s Catangem-M byla smolně vyloučena pro předčasný start.

 

Jiří Hruška nastoupil do Ceny firmy Kofola a.s. ještě se svojí stájovou jedničkou – plemenným hřebcem Aristem-Z. S ním ovšem nečekaně chyboval hned na základním parkuru s výškami překážek140 cm. „Aristo šel dnes čistě tréninkově. Již na opracovišti jsem cítil, že má velkou chuť jít dopředu. Před překážkou, na níž jsme chybovali, jsem viděl, že se dostáváme příliš blízko, ale neměl jsem dnes potřebu mu výrazněji pomáhat,“ prozradil Jiří Hruška. Do rozeskakování nastupoval jako poslední s Esprim2, atak v tu chvíli bylo jasné, že mu vítězství neunikne. „Věděl jsem, že s Esprim Mistra Voxe nedoženu, ale jelikož Jiří Skřivan s Kallisto inkasoval trestný bod i za čas, jel jsem ze začátku přece jen rychleji, než bylo potřeba. To bylo posléze důvodem, proč jsme shodili,“ uzavřel Hruška, který si do Velké ceny vezme Arista Z a Mr. Voxe.

 

V úvodu sobotního dne se skákalo na úrovni stupně L** (120 cm), kdy nejprve probíhala otevřená soutěž s 55 účastníky a následně se jezdci do 18 let utkali v další části Kolowrat Junior Cupu hodnocené na styl. Dvojitou radost měla Kateřina Veselovská. Ta totiž vybojovala první i druhou příčku s koňmi Kira1 aSambuca 1. Mezi juniory nenašel přemožitele Jan Skřivan s Vinividivici. Od stylových rozhodčích obdržel známku 8,0 bodu, a jelikož všechny skoky absolvoval bez penalizace, u této cifry již zůstalo. Ve slovním hodnocení zazněla na jeho adresu pouze drobná výtka, že jel volnějším tempem (tzv. bez kmihu) a příliš měřil vzdálenosti do odskoku.

 

Napínavé vyvrcholení měl parkur stupně S** (130 cm), v němž devět soutěžících postoupilo do rozeskakování s hodnocením dle tabulky C – tj. s přepočtením výsledku na čas. Po osmi startech vedl Marek Hentšel se Sandinem, ovšem posledním jezdcem byl Jan Zwinger, jemuž se jej v sedle Alexe 5 podařilo překonat o jednu jedinou setinu sekundy.

 

O zajímavé chvíle nebyla nouze ani v závěru sobotního programu. O ten se postaralo tradičně kvalifikační finále Equiservis Amateur Tour. V rozeskakování byla ze šesti dvojic nejúspěšnější Dana Pinkavová s Lassy 2. Podrobné výsledky najdete na www.skokovypohar.cz.

 

 

22.6. 20:44
Začátek sobotních soutěží v 10:00 hodin

Ačkoliv na většině území České republiky bylo v pátek pěkné počasí, na kolbišti v Opavě – Kateřinkách, kde zahájily třídenní závody Skokového poháru České pojišťovny, jezdci museli téměř celé odpoledne startovat při vydatných dešťových přeháňkách. Krátce před hlavní soutěží dne na parkuru stupně obtížnosti S** (130 cm) se již mračna začala protrhávat a pro vítězství si již v záři slunečních paprsků dojel polský jezdec Dominik Slodczyk v sedle Lacony K.

Startovní a výsledkové listiny ZDE

V Opavě se mu daří pravidelně. Cenu firmy Podkovářství Vinčálek totiž vyhrál nejen letos, ale i v loňském roce. Tehdy to bylo se Soniou, s níž tentokrát dvakrát chyboval. „V Opavě to mám rád, a to nejen pro to, že se mi zde daří. Závody jsou zde vždy velmi pěkně zorganizované,“ uvedl jezdec. Nejlepším domácím závodníkem byl Marek Hentšel se Sauronem Fitmin, ale hned za ním skončila opět reprezentantka Polska – Magda Kaminska a Gawrosz. Tato jezdkyně pro změnu nenašla přemožitele ve dvoufázovém skákání 115/120 cm s Wodkou Polka, kdy navíc ukořistila čtvrtou příčku s Gawroszem. Mezi ní se vklínil pouze Jan Zwinger s koňmi Carletto a Perlit. S Olubetem pak přidal pěknou šestou pozici.

 

Nejobtížnější situaci měli účastníci první části 6. kola Kolowrat Junior Cupu pro jezdce do 18 let. Právě během jejich soutěže na úrovni stupně L** (120 cm) pršelo nejvíce a částečně se to promítlo i do samotných výsledků. Tři dvojice dokončily základní kolo čistě, ale v následném rozeskakování nulu na svém bodovém kontě neudržel nikdo. K vítězství stačily Jakubovi Petrusovi s Timurem 1 čtyři trestné body za jedno shození. To zaznamenal i s Happy Boyem, ovšem ještě v úvodní části. Díky nejrychlejšímu času si vysloužil čtvrté místo. Z druhého místa se radovala Nina Kaločová s Ebony, třetí pak byla Martina Pazdziorová s Adrianou 3.

 

Vůbec prvním vítězem závodů v rámci Velké ceny Opavy 2012 byl Jakub Ludvík sLa Corou1. Ten ve dvoufázové soutěži 110/115 cm dokázal předstihnout všech 18 soupeřů, kteří stejně jako on absolvovali obě fáze bez chyby.

 

Sobotní program bude neplánovaně obohacen. Po generálce na nedělní extraligový závod diváci uvidí nejen kvalifikační finále Equiservis Amateur Tour pro 15 nejlepších jezdců z pátečních „amatérských“ soutěží, ale ještě navíc otevřenou soutěž se stejně vysokými překážkami. Pořadatelé tak chtěli vyjít vstříc účastníkům této kategorie, jež neprošli kvalifikačními kritérii a neměli by tak možnost druhý den startovat na svých výškách. Na již zmíněném parkuru ST** (140 cm), který se stane prověrkou před Velkou cenou Opavy, bude možné vidět i favorizované dva koně – loňskou vítěznou klisnu Kallisto i koně roku 2011 Arista Z. Jiří Skřivan i Jiří Hruška je v pátek nechali odpočívat, a jistě bude zajímavé sledovat, komu z nich to víc prospělo. Podrobnější informace najdete na www.skokovypohar.cz.

 

 

 

Skokový pohár České pojišťovny 2012 se dostává do své poloviny. Již šesté kvalifikační kolo, které je současně posledním před červencovou pauzou, proběhne ve dnech 22. – 24. června na travnatém kolbišti v Opavě – Kateřinkách. Další etapa je pak naplánována až o pět týdnů později do Strakonic, přičemž v mezičase se uskuteční mistrovství České republiky seniorů a mladých jezdců v Martinicích či Pohár národů a Světový pohár v Bratislavě.

 

Ačkoliv někteří jezdci, jako např. Jaroslav Jindra, Josef Kincl, Aleš Opatrný, Zuzana Zelinková nebo Ondřej Zvára, již budou ve stejnou dobu ladit formu na závodech zařazených do Světového poháru ve slovinské Lipici, skladba účastníků v Opavě bude i tak velmi atraktivní. Zcela jistě je největším favoritem domácí Jiří Hruška s plemeníkem Aristo Z, jenž je v posledním roce jen velmi těžko porazitelný a má za sebou již celou řadu důležitých vítězství. Jistě si bude chtít připsat další výrazný úspěch – navíc před „svým“ publikem.

 

Situaci bude mít částečně usnadněnou absencí Hany Pokorné s Chanellem, jež z pěti letošních Velkých cen zařazených do Skokového poháru České pojišťovny zvítězila již dvakrát. Velkým rivalem mu ovšem bude loňský vítěz Velké ceny Opavy a současný lídr tabulky jezdců Jiří Skřivan v sedle klisny Kallisto. Skvělou formu v posledních kolech předváděl také Marin Matějka s Kar Karem MM, s nímž se dokonce probojoval až mezi nejlepší čtveřici průběžného pořadí. Všichni tak budou zvědavi, zda se mu bude dařit i nadále. Podceňovat rozhodně nelze ani další jezdce, jako jsou Marek Hentšel, Lucie Strnadlová a Jan Zwinger, kterým se v minulosti na kolbištích s travnatým povrchem dařilo vybojovat nejvyšší příčky.

 

Velká cena Opavy však nebude jen o vrcholovém sportu. Pořadatelé si pro diváky připravili bohatý doprovodný program, v němž uvidí např. práci norických koní s kládou a v terénním parkuru. V přestávce mezi základním a finálovým kolem hlavní nedělní soutěže vystoupí voltižní skupina z Albertovce. Ta se může pochlubit skvělým třetím místem z mezinárodních závodů konaných předešlý víkend v německém Krumke. Na kolbišti ukážou cvičení v kroku a posléze na pískovém povrchu opracoviště i ve cvalu. „Chybět nebude ani velmi oblíbený ZOO koutek, kde zejména děti mohou obdivovat zblízka kozy, králíky, ovce, jehňata a další zvířectvo. Samozřejmostí je také možnost svezení na ponících,“ uvedl hlavní organizátor závodů Vladimír Hruška.  Podrobnosti o programu najdete na www.skokovypohar.cz.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 22.6.-24.6.2012 SPČP VC Opavy