Jezdectvi.info

Srp 16 2012

16.8.-19.8. VC Ptýrova

Publikoval do kategorie SPČP 1 781 přečtení

20.8.2012

Ludvík Jandourek si nadělil ke svému dnešnímu svátku vítězství ve Velké ceně Ptýrova, která byla již osmým kvalifikačním kolem Skokového poháru České pojišťovny. Sice na něj nedosáhl s pohárovým Casiem Karsit, a tak plný počet osmnácti bodů do žebříčku inkasovala druhá Lucie Poláková s Carosem, ale nemusel být z toho tolik zklamaný, neboť Casio skončil po jedné chybě ve finále jako čtvrtý.

 

Nescházelo přitom mnoho, aby chyboval i s vítězným Vigem 1. S ním nastupoval do závěrečné části jako třetí v pořadí z celkového počtu sedmnácti dvojic, jimž se podařilo základní parkur na výšce150 centimetrůpřekonat bez penalizace. „Na poslední skok, kterým byl triplebar, byl zhruba 60 metrový nájezd přes půl kolbiště. Po předešlé dvojkombinaci a obratu na levou ruku jsme se dostali do opravdu svižného cvalu a ve chvíli, kdy jsem se narovnal, abych Viga ještě trochu podpořil, tak přišel přeskok na druhou nohu. Naštěstí jsme se s tím srovnali a dokončili soutěž bez penalizace. Bohužel to nebylo úplně v nejlepším čase a museli jsme tudíž s napětím čekat, jak se bude dařit dalším čtrnácti soupeřům,“ konstatoval Ludvík Jandourek.

Bez jediného zaváhání projela cílem pouze Lucie Poláková s Carosem, ovšem její čas byl o čtyři desetiny sekundy pomalejší. Velcí favorité jako Hana Pokorná s Chanellem, Aleš Opatrný se Zandirem, Jiří Hruška s Aristem Z či Jiří Skřivan s klisnou Kallisto chybovali. Pokorná a Skřivan dokonce dvakrát. Jandourek s Casiem Karsit měl šanci jako předposlední startující svoje skóre ještě vylepšit, ale bohužel pobořili hned druhou překážku, čímž se zařadil s časem 53,50 sekund na průběžné 4. místo za Aleše Opatrného se svojí novou stájovou akvizicí Zandirem. Ten byl o dvě sekundy rychlejší. Opatrný se svým druhým koněm Casalem byl posledním, kdo mohl konečné výsledky ještě změnit. Neubránil se však dvěma shozením a umístil se s ním jako devátý.

Velká cena Ptýrova poměrně výrazně zamíchala pořadím v pohárovém žebříčku. Na nejvyšších příčkách se sice stále nic nezměnilo a vede Jiří Skřivan před Hanou Pokornou a Jiřím Hruškou, ale náskok Skřivana na nejlepší ženu v této extraligové seriálové soutěži se snížil na pouhých pět bodů. Již za tři týdny při Velké ceně Plzně bude mít tedy mnohem reálnější šanci Skřivana sesadit z vedoucí pozice a dosáhnout historického okamžiku. Ještě nikdy totiž v jedenáctileté historii poháru nevedla bodování žena.

Pokračování bude mít i boj o poslední čtvrtou finálovou pozici. V Ptýrově se mnohem více přiblížila Janu Studničkovi, ale ještě zdaleka ji nemá jistou. Teoretické naděje si drží nejméně šest dalších jezdců, včetně Aleše Opatrného, který přiznal, že opět přemýšlí, zda se ještě pokusit zabojovat, aby koncem září nechyběl na domácím kolbišti v Hořovicích při tomto skokovém vrcholu jezdecké sezony.

Zpět ale na ptýrovské kolbiště. V rámcovém programu proběhly před Velkou cenou ještě tři soutěže. Na stupni L** (120 cm) se nejvíce dařilo Michalovi Kukačkovi s Phladelphií 1. Na parkuru stupně S** (130 cm) nenašel přemožitele Jiří Hruška s Espri 2, jenž jako jediný pokořil hranici padesáti sekund, navíc bez jediného trestného bodu na překážkách. Na stejné úrovni soutěžili ještě junioři v Kolowrat Junior Cupu. Na rozdíl od starších kolegů je čekalo v případě bezchybného výkonu rozeskakování. Do něj postoupilo pět dvojic. Dvě z nich precizní jízdu zopakovaly a o tři setiny sekundy rychlejší byla Andrea Halíková s Wyoming 1 před Gabrielou Radovou s Coco d´Eclipse.

Osmdesátiminutový záznam z průběhu Velké ceny Ptýrova spojený se sestřihem Velké ceny Strakonic, jež probíhala během olympijských her, uvede Česká televize na programu ČT4 v úterý 21. srpna od 18.35 hodin a následně ještě ve čtyřech dalších reprízách. K vidění bude po premiéře i na internetovém vysílání. Podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.

Skokový pohár České pojišťovny 2012 bude pokračovat ve dnech 16. – 19. srpna již 8. kolem, které se uskuteční na Farmě Ptýrov u Mnichova Hradiště. Zatímco v loňském roce se skákalo již od 6.30 hodin a letos v květnu byly tamní extraligové závody rozšířeny neplánovaně do čtyř dnů, aby se odlehčilo enormnímu počtu startujících úvodní den, tentokrát pořadatelé již dopředu avizovali, že se bude soutěžit od čtvrtka.

 

 

Tento krok však ještě zvedl zájem dalších jezdců o start na tomto kolbišti při Skokovém poháru, a tak se přesto bude muset skákat první tři dny již od 7.00 hodin. Pouze v neděli si účastnici zahajovací soutěže krátce přispí, jelikož první závodník bude volán ke startu v 8.00 hodin. „Předběžné počty závodních dvojic jsou v jednotlivé dny 344, 407,281 a199. V celkovém součtu je to 1231, což je přinejmenším jedna z historicky největších účastí a dost možná vůbec nejvyšší,“ uvedla Pavla Kudláčková ze společnosti Via Solaris, jež je reklamním a marketingovým partnerem Skokového poháru České pojišťovny. „Přesná čísla ovšem budou známá až podle výsledkových listin, neboť při takovéto účasti dochází často ke změnám na poslední chvíli. Někteří elitní jezdci navíc doposud neupřesnili své koně pro nedělní Velkou cenu Ptýrova, protože se rozhodují až podle sobotní generálky na tento extraligový závod,“ upřesnila Pavla Kudláčková.

V osmém kvalifikačním kole půjde skutečně o hodně, jelikož je vedle závěrečné Velké ceny Hořovic, jež se koná před velkým finále pro nejlepší čtveřici jezdců, poslední na stupni obtížnosti „T“ (150 cm). Vítěz startující na pohárovém koni tak získá do žebříčku 18 bodů a může si tím výrazně polepšit. „Dokonce může dojít ke změně na vedoucí pozici. Lídra seriálu Jiřího Skřivana by na první příčce mohla teoreticky vystřídat Hana Pokorná. Ta sice na něj ztrácí v tuto chvíli ještě 13 bodů, ale pokud by zvítězila a Jiří Skřivan byl hůře jak desátý, dostala by se do vedení, což se zatím žádné jiné ženě ještě nepodařilo v celé jedenáctileté historii,“ upozorňuje Pavla Kudláčková.

Uvedená jezdkyně ovšem nebude mít vůbec jednoduchou situaci, neboť na soupisce Velké ceny je opravdu hvězdná sestava. Chybět nebude ani průběžně třetí Jiří Hruška s fenomenálním hřebcem Aristem-Z. O prozatímní čtvrtou postupovou pozici budou mezi sebou bojovat Jiří Luža s Janem Studničkou, přičemž ani jeden z nich neponechává nic náhodě a přihlásili své stájové jedničky. Pokud by se jim nedařilo podle představ, může je o místo v TOP čtyřce připravit Martin Matějka, který na ně ztrácí pouhé 4 body.

Velkým lákadlem pro fanoušky parkurového skákání bude určitě i účast Aleš Opatrného. Ten letos získal angažmá v rakouském Wiener Neustadtu a na domácích kolbištích již není tak často vidět. V případě výhry by si zachoval alespoň teoretickou šanci na finálovou účast. Doposud totiž bodoval jen jednou – a to právě na Farmě Ptýrov při květnové Velké ceně Kolína. I když po červnovém neúspěchu ve Velké ceně Litomyšle oznámil, že se na sbírání pohárových bodů již dále soustředit nebude, jistě by byl rád u absolutního vrcholu Skokového poháru České pojišťovny pořádaného v jeho domovském areálu v Hořovicích nejen v roli spolupořadatele, ale také aktivního jezdce. Ve všech případech půjde během nacházející neděle o velmi zajímavou a napínavou podívanou, neboť výsledky napoví, kdo může nadále pomýšlet na výraznější úspěch v konečném účtování.

Organizátoři tradičně lákají diváky nejen na vrcholový sport, ale i na doprovodný program. „V areálu budou k dispozici různé atrakce pro děti, před hlavní soutěží vystoupí zástupci Stáje Kateřina, kteří mají nově secvičen sedlový random s kladrubskými hřebci. V případě příznivého počasí by měli přímo na kolbiště seskočit parašutisté. Kolem kolbiště budou rozmístěny nejen stánky s občerstvením, ale také s bohatým sortimentem jezdeckých potřeb či produktů z lokality Český ráj, dále pak prezentace automobilů a hospodářských strojů,“ uvedla tajemnice závodů Pavlína Bůžková. „Určitě nesmíme zapomenout ani na soutěže pro návštěvníky areálu. Připraveny jsou pro ně skutečně atraktivní ceny,“ doplnila Pavla Kudláčková. Podrobnosti najdete na adrese www.skokovypohar.cz.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 16.8.-19.8. VC Ptýrova