Jezdectvi.info

Zář 02 2012

7.9.-9.9.2012 VC Plzně SPČP

Publikoval do kategorie SPČP 2 427 přečtení

Velká cena Plzně jakožto dováté kvalifikační kolo Skokového poháru České pojišťovny 2012, byla ve znamení jednoho muže. Tím mužem je Jaroslav Jindra, jenž dokázal jako jediný dokončit těžký parkur s překážkami vysokými do 150 centimetrůbez jediného zaváhání se dvěma koňmi.

 

Ačkoliv vyhrál s nepohárovou klisnou Beldarlo, smutný z toho rozhodně být nemusel. Plný počet bodů do extraligového žebříčku totiž brala jeho svěřenkyně Hana Pokorná, jež s Chanellem obsadila těsně druhé místo. Na jejího trenéra jí scházelo pouze půl druhé sekundy. Z třetího místa se radoval další jezdec trénující pod vedením Jaroslava Jindry – Jiří Luža. Ten s Ronaldem-S taktéž absolvoval základní i finálový parkur bezchybně, ale čas měj výrazněji delší. Ostatní jezdci v průběhu soutěže nasbírali nejméně osm trestných bodů. „Je to pro mě směsice pocitů. Vždy přeji úspěch svým svěřencům, a když se daří i mě samotnému, je to pro mě skutečná třešnička na dortu. Radost z dnešního vítězství mi ovšem trochu kazí nevydařené finále s Ascobarem, s nímž jsem třikrát chyboval. Přivodil jsem mu dvě opravdu nepříjemné situace, kdy jsem ho přivedl příliš blízko pod skok a přestože se snažil neshodit, vznikly z toho hrubé chyby, což ho znervóznělo a naše spolupráce již dál příliš nefungovala. Nic méně jsem si na něm vyzkoušel trať finále a o to snadněji se mi jelo s Beldarlo,“ prozradil Jaroslav Jindra. I ze sedmého místa Ascobar zajistil Jaroslavu Jindrovi 10 bodů do Skokového poháru České pojišťovny a jeho šance na případnou účast ve velkém finále připravovaném na konec září do Hořovic stále žije. Pro Jindru však postupová pozice není hlavním cílem. „Vůbec jsem nečekal, že bych se mohl dostat tak blízko k finálové čtveřici. V minulosti jsem již měl možnost ve finále startovat, ale po dohodě s majiteli koní, s nimiž jsem měl splněnou kvalifikaci, k mé účasti ve finále nakonec nedošlo. Jak to bude letos, o tom budu přemýšlet až ve chvíli, kdy to bude aktuální. Zatím jsem na šestém místě,“ konstatoval Jindra.

Díky 18 bodům získaným v dnešní Velké ceně Plzně se na vedoucí pozici probojovala Hana Pokorná. Dosavadní lídr seriálu a obhájce loňského prvenství je totiž na dovolené a v Plzni tak chyběl. Představit by se měl opět již příští týden, kdy Skokový pohár České pojišťovny pokračuje ve Frenštátu pod Radhoštěm, ale dostat se zpět do vedení bude pro něj v podstatě nemožné. Současný náskok Pokorné jí zajišťuje nejvyšší příčku přinejmenším až do poslední kvalifikace, která se uskuteční den před velkým finále. „Je to úžasný pocit a přiznám se, že mi to stále ještě nedochází. To přijde asi až zítra společně s únavou po náročném víkendu,“ uvedla Hana Pokorná. Ta po všechny tři dny skončila s Chanellem v nejvyšších soutěžích na druhém místě.

Velmi zajímavý průběh měla i kvalifikační soutěž Kolowrat Junior Cupu na stupni S** (130 cm). Do rozeskakování postoupili pouze tři jezdci z celkových šestnácti a shodou okolností jsou všichni úřadujícími mistry České republiky – Antonia Samathilová v kategorii mladších juniorů, Ondřej Málek v kategorii starších juniorů a Karolína Šimáčková pro změnu v kategorii mladých jezdců, ovšem nikoliv ve skocích, ale v drezuře. O to větší raritou bylo, že se právě Karolíně Šimáčkové podařilo jako jediné bezchybný výsledek zopakovat i v rozeskakování. „Jsem naprosto nadšená. Vůbec jsem to nečekala, že by to dnes takto mohlo dopadnout a je to pro mě taková menší náplast po skokovém mistrovství republiky na Ptýrově, kde se nám v úvodních kolech dařilo, ale nakonec jsme skončili až pátí. V první řadě jsem ráda, že je má klisna Havaj opět ve plné kondici. V pátek zde totiž měla lehčí koliku, která naštěstí brzy odezněla,“ shrnula Karolína Šimáčková. Kompletní výsledky všech soutěží najdete na www.skokovypohar.cz. Záznam z průběhu Velké ceny Plzně odvysílá Česká televize premiérově ve čtvrtek 13. září od 21.40 hodin na programu ČT4. Jak již bylo uvedeno, předposlední 10. kolo Skokového poháru České pojišťovny 2012 proběhne již ve dnech 14. – 16. září ve Frenštátu pod Radhoštěm.

 

8.9.2012

Bezmála dvěma stovkami startů zahájil v pátek na kolbišti Jezdeckého klubu Slavia VŠ Plzeň v Českém údolí třídenní program devátého kola Skokového poháru České pojišťovny 2012. Ten vyvrcholí v neděli odpoledne Velkou cenou, v níž budou mít jezdci jednu z posledních možností získat body pro postup do finále, a v mnohých případech se již rozhodne o posledních šancích.

Jedním z těch, kteří ještě stále mohou pomýšlet na finálovou účast, je i vítěz hlavní páteční soutěže na stupni S** (130 cm) Jan Štětina z plzeňské Jezdecké stáje Schneider. Prvenství vybojoval v sedle koně Atomic-S/AC Atomic, s nímž dokázal základní i finálovou část soutěže dokončit bez penalizace. To se podařilo ještě druhé umístěné Haně Pokorné s Chanellem, ale ta nestihla projet startovní linií v časovém limitu a nechtěně si tak prodloužila výsledný čas zhruba o 10 sekund. Pravděpodobně by však stejně byla druhá, i kdyby odstartovala včas, neboť rozdíl mezi jí a Janem Štětinou byl ještě nepatrně větší.

 

Z třetího místa se radoval stájový kolega Jana Štětiny Jiří Luža startující s Elise S. Ten ovšem ve finále jednou chyboval, stejně jako Lucie Poláková, jež s Carosem a Quentou 1 obsadila čtvrté a páté místo. Šestý skončil opět Jan Štětina, tentokrát s Ricem-S. „Dnes se mi skákalo moc dobře, tak doufám, že nám to vydrží i v následujících dnech. Zítřejší generálku před Velkou cenou plánuji jít se všemi třemi koňmi, které mám do vyššího skákání a samotnou Velkou cenu by pak měl jít Rico-S a Very Easy-S,“ prozradil Jan Štětina. Koho z nich zvolí pro bodování do Skokového poháru České pojišťovny, v tom má již předem jasno. „Určitě to bude Very Easy-S, jelikož Rico-S je teprve osmiletý a vlastně to bude jeho první těžký parkur v životě,“ dodal.

 

Druhá páteční soutěž na stupni obtížnosti L** (120 cm) byla rozdělena na dvě části. V té otevřené s následným rozeskakováním se nejvíce dařilo Janu Studničkovi s klisnou Datasys Asteres. V oddělení pro jezdce do 18 let, které bylo současně kvalifikací rámcového seriálu Kolowrat Junior Cup, nenašla přemožitele Karolína Šimáčková s Legionem 1. „Z výsledku s Legionem mám ohromnou radost. Startovala jsem s ním i v dnešní úvodní dvoufázové soutěži na výškách 100/110 centimetrů a obě fáze dokončil čistě. Starost mi však dělala má klisna Havaj. S tou jsem také absolvovala první soutěž, ale na parkuru již nebyla zcela ve své kůži a posléze se u ní projevily příznaky koliky. Byla u ní hned veterinářka a nyní už naštěstí vypadá v pořádku,“ svěřila se Karolína Šimáčková.

 

Sobotní program začíná v 9.00 hodin a naplánovány jsou čtyři soutěže, z nichž je jedna opět rozdělena na samostatné oddělení pro juniory. Vrcholem bude Cena Plzeňského kraje na stupni ST** (140 cm) a po ní bude následovat ještě kvalifikační finále Equiservis Amateur Tour. Podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.
Již za týden bude pokračovat Skokový pohár České pojišťovny devátým kvalifikačním kolem, které se uskuteční ve dnech 7. – 9. září v rámci Velké ceny Plzně. Jezdecký areál JK Slavia VŠ v Českém údolí bude hostit nejen účastníky hlavní soutěže, jež se pojede na nejvyšším stupni obtížnosti (T**,150 cm) o dotaci 80 tisíc korun, ale také startující v 10 rámcových soutěžích. Aby jezdci měli dostatek času na přihlášení, pořadatelé se rozhodli posunout uzávěrku z pondělí 3. na úterý 4. září.

„V pátek zahajujeme dvoufázovým skákáním na výškách 100/110 centimetrů, pokračovat se bude soutěžemi L** a S**. Na těchto úrovních se začne v sobotu dopoledne a odpoledne bude kromě generálky před nedělní Velkou cenou – Ceny Plzeňského kraje – připraveno i kvalifikační finále Equiservis Amateur Tour. V neděli jsme naplánovali stupňovanou obtížnost do 130 centimetrů se žolíkem, Malou cenu města Plzně na stupni S**, na níž naváže samostatně hodnocený Kolowrat Junior Cup a nakonec již zmíněnou Velkou cenu města Plzně,“ uvedl tajemník závodů Jan Stroner. „Samozřejmě počítáme také s doprovodným programem pro jezdce i diváky,“ doplnil. Zájemci o účast na těchto závodech se mohou hlásit na e-mailu: eqs@volny.cz. Rozpis a další informace najdete na www.skokovypohar.cz

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 7.9.-9.9.2012 VC Plzně SPČP