Jezdectvi.info

Zář 13 2012

14.9.-16.9. VC Frenštátu p.R. – SPČP

Publikoval do kategorie Informace,SPČP 5 021 přečtení

Fotogalerie Jiřího Gebauera

Velká cena Frenštátu pod Radhoštěm se překvapivě stala tvrdým oříškem pro velkou část z 23 účastníků, a tak po dlouhé době postupovala do finálové části i jedna z dvojic, která měla na svém kontě 8 trestných bodů. S čistým štítem prošli základním parkurem pouze dva jezdci a shodou okolností se jednalo o ty, jež opravdu hodně potřebovali zabodovat pro případnou účast ve velkém finále v Hořovicích. Martin Matějka i Aleš Opatrný nezaváhali ani ve finále a o vítězství druhého jmenovaného rozhodl pouze rychlejší čas.

 

Další fotografie Jiřího Gebauera najdete na http://picasaweb.google.com/gebauer.jiri/

 

Úvodní část soutěže mnohé dvojice dokončily s dvojciferným počtem trestných bodů. Mezi ně patřil i Jiří Skřivan s klisnou Kallisto, který donedávna vedl extraligový žebříček. „Byl to pro mě dnes velmi nevydařený parkur. Nejprve přišlo lehké shození bariéry na prvním skoku v trojkombinaci, a pak už jsem neměl vůbec dobrý pocit z našeho předvedení. Nakonec jsme chybovali ještě na desáté a jedenácté překážce,“ smutně konstatoval Jiří Skřivan. Jemu by však ani přes tento neúspěch nemělo nic stát v cestě do finále, podobně jako aktuálně vedoucí jezdkyni Haně Pokorné. Ta si tak mohla dovolit desáté kvalifikační kolo vynechat a již se se svojí stájovou jedničkou plně koncentrovat na poslední závod v Hořovicích.

„Základní parkur nevypadal vůbec náročně. Při prohlídce se mi to dokonce zdálo postavené až příliš snadně, ale nakonec se ukázalo, že stavitel s technickým delegátem odhadli obtížnost velmi dobře. Už v sobotní soutěži na stupni ST** (140 cm) bylo hodně chyb, a to se jednalo o technicky snadnější parkur, než dnes. Na některých koních, kteří zde skákali již od pátku, se podle mě začala projevovat částečně únava. Navíc povrch již stihl po čtvrtečních deštích vyschnout a byl malinko tvrdší, než předešlé dny,“ zhodnotil Aleš Opatrný. Ačkoliv chyby přicházely na většině z 12 překážek, nejvíce bariéry padaly ze skoků s čísly10 a11. „Před desítkou koně trochu koukali na tribuny s diváky, někteří byli po předešlé překážce trochu rozpadlí, a pokud si je jezdci nedostali plně pod kontrolu, tak následný oxer již nedokázali doskočit. Kolmý skok číslo 11 měl dost mělké háky a stačil jen lehký dotek, aby břevno spadlo,“ zdůvodnil Opatrný.

Do finále se Aleš Opatrný probojoval i s nepohárovým Casalem I. Ten si nesl bodové zatížení 4 trestných bodů, díky čemuž si v jeho sedle parkur mohl vyzkoušet tzv. nanečisto. S Nobelem startoval díky nejlepšímu výkonu až jako poslední a této dvojnásobné výhody dokázal využít na 100 %. „Viděl jsem, že Martin předvedl sice i napodruhé bezchybný výkon, ale měl dost pomalý čas – z finálových jízd to byla třetí nejpomalejší. To mi dávalo určitý klid. Nobel je totiž sám o sobě rychlý, aniž bych musel závodit, a tak mi vlastně vše hrálo do karet. Štěstí jsem měl pouze na dvojce, kde mi po jedničce při nájezdu do dvojkombinace vyjel více z oblouku a na poslední chvíli jsem se musel rozhodnout přidat jeden cvalový skok. To bylo asi největší riziko, ale od čtvrté překážky se Nobel opět koncentroval a skákal až do cíle stejně výborně, jako v základním parkuru,“ shrnul spokojený vítěz.

Do žebříčku si přičetl velmi důležitých 15 bodů a se 42 body je nyní sedmý za Martinem Matějkou s 53 body. O bod více má Jiří Luža, jenž ve Frenštátu chyběl a finálovou pozici si mírně upevnil Jan Studnička. Ten ve Velké ceně Frenštátu inkasoval v obou kurzech jednou. Původně měl startovat v předposlední kvalifikaci i další z potenciálních finalistů Jiří Hruška. Ten měl ovšem zcela jiné starosti, neboť v dopoledních hodinách odjel se svojí manželkou do porodnice. Jeho bodové konto tak zůstává nezměněno a 57 body se bude muset ještě v Hořovicích hodně snažit, aby ho z elitní čtveřice nikdo z konkurentů nevyřadil.

Asi největším překvapením Velké ceny Frenštátu byla Veronika Jelínková s koněm Forever. Po jednom zaváhání postoupila vůbec poprvé v životě do finálové části Velké ceny v rámci Skokového poháru České pojišťovny a v ní předvedla precizní jízdu bez jediného shození, navíc s velmi slušným časem. Nejen, že tak obsadila skvělé třetí místo, ale obdržela i 10 bodů zajišťujících 26. pohárovou pozici a předstihla tím řadu jezdců zvučných jmen.

Velká cena Frenštátu zajistila svým průběhem atraktivní podívanou i pro poslední kvalifikační závod v Hořovicích. Ten proběhne v sobotu 29. září – tj. den před velkým finále pro nejlepší čtveřici jezdců se střídáním koní. Televizní záznam frenštátské soutěže uvede Česká televize na programu ČT4 premiérově v pátek 21. září od 15.50 hodin, následně ještě ve třech reprízách a na internetovém vysílání.

Zbývá již jen dodat, že o kvalifikační body bojovali ve Frenštátu i jezdci mladší 18 let startující v rámci Kolowrat Junior Cupu. Dnes se nejvíce dařilo Jiřímu Tmějovi, jenž vybojoval s koňmi Žane Mag Centrum a Corsika Mag Centrum první a druhou příčku. Výsledky všech soutěží najdete na www.skokovypohar.cz.

Jedenáctý ročník extraligového seriálu v parkurovém skákání – Skokový pohár České pojišťovny – čeká poslední předfinálová zastávka. Ve dnech 14. – 16. září se nejlepší skokoví jezdci a koně sejdou na kolbišti TJ Slovan ve Frenštátu pod Radhoštěm a pokusí se získat body, které by jim zajistily účast ve finále pro nejlepší čtyři jezdce se střídáním koní.

 

Startovní listiny a výsledky

 

V předběžném přehledu startujících ve Velké ceně Frenštátu pod Radhoštěm je 24 dvojic, mezi nimiž nechybí se svými koňskými svěřenci např. Jan Studnička či Jiří Hruška. Tito dva jezdci se s 57 body dělí o třetí příčku. Bodový náskok jim sice dává jistotu, že je v nadcházejícím moravském kole z jejich pozic nemůže nikdo z přítomných sesadit, ale za určitých okolností by se mohli cítit ohroženi v jedenácté Velké ceně Skokového poháru České pojišťovny 2012, jež proběhne v Hořovicích den před samotným finále. Každý z bodujících jezdců v ní totiž navíc obdrží prémii pěti bodů. Ve Frenštátu by tak oba potřebovali navýšit své skóre, což by jim dodalo více klidu před absolutním vrcholem seriálu.

 

Na první „nepostupové“ pozici je zatím Jiří Luža, který má aktuálně 54 bodů. Ve Frenštátu ovšem tento jezdec z plzeňské stáje Schneider bude chybět. Naopak bojovat přijede Martin Matějka. Ten při předešlém kole v Plzni obdržel důležitých 11 bodů, a tím si udržel reálnou šanci protlačit se mezi elitní čtyřku. Doposud totiž bodoval pouze čtyřikrát, což znamená, že na rozdíl od výše postavených jezdců, se mu budou započítávat všechny případné body z Frenštátu i z Hořovic. Do kvalifikace se totiž započítává nejlepších šest závodů.   

 

O téměř nemožné se budou pokoušet dva loňští finalisté – Ludvík Jandourek a Aleš Opatrný. Ani jednomu z nich sportovní štěstí příliš nepřálo a v první polovině sezony se jim buďto nedařilo podle představ, nebo si špatně zvolili koně pro bodování do žebříčku. V současné době tak mají jen 29, resp. 27 bodů a jejich vyhlídky na letošní finále nejsou příliš optimistické. „Teoreticky to možné stále je, prakticky bohužel již podstatně hůře. Musel bych nejen výrazně zabodovat, ale ještě by se nesmělo dařit mým soupeřům. Každopádně do Frenštátu jedu s Casiem Karsit, kterému se tam vždy líbilo a dařilo, tak se s ním určitě budu snažit předvést opět maximální výkon,“ podotkl Ludvík Jandourek, jenž právě s Casiem Karstit ve Velké ceně Frenštátu 2011 zvítězil. Snadnější situaci budou mít i díky tomu, že hned čtyři jezdci umístění před nimi budou při desátém kvalifikačním kole absentovat. I tak půjde zcela jistě o atraktivní a napínavou sportovní podívanou.

 

Pořadatelé tradičně pamatují i na bohatý doprovodný program, připraveny budou různé atrakce pro děti a někteří z návštěvníků si s sebou odvezou domů zajímavou cenu. Závodit by se mělo každý den od 9.00 hodin, přičemž v pátek jsou naplánovány soutěže s výškou překážek od 110 do 130 centimetrů. V sobotu se diváci mohou těšit mj. na stylovou soutěž v rámci Kolowrat Junior Cupu, dále 42. ročník Ceny Radegasta na stupni S** (130 cm), čtvrtý Memoriál Zdeňka Fialky s obtížností ST** (140 cm) a kvalifikační finále Equiservis Amateur Tour. Nedělní Velké ceně budou předcházet tři rámcové soutěže a programová vložka nazvaná „Kůň a motokára“, v níž jezdci nejprve překonají na koni 6 až 7 překážek do 110 centimetrů a poté absolvují vytyčenou dráhu na motokáře. Podrobnosti najdete na adrese www.skokovypohar.cz.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 14.9.-16.9. VC Frenštátu p.R. – SPČP