Jezdectvi.info

Kvě 16 2013

17.-19.5.2013 VC Ostravy SPČP

Publikoval do kategorie SPČP 5 857 přečtení

V neděli 19. května v areálu v Ostravě Staré Bělé vyvrcholily třídenní skokové závody Skokového poháru České pojišťovny. Ve vrcholné Velké ceně na parkuru 145 cm (T*) si vítězství z loňského roku zopakoval opavský jezdec Jiří Hruška.

 

 

 

V posledních pěti letech zvítězil v Ostravě čtyřikrát a pokaždé to bylo s jiným koněm. V roce 2009 s Radkem, v roce 2011 s Aristem-Z a vloni s Espri 2. Tentokrát se mu to podařilo v sedle Mr. Voxe Agromarket H+B.

Základní kolo dokázali překonat bezchybně jen dva jezdci – Jiří Hruška a hned se dvěma koňmi Aleš Opatrný. Ve finále pro 10 nejlepších však přišlo mnoho chyb a pouze u jednoho jezdce zůstalo i po druhém projetí cílem bezchybné konto. K vítězství tentokrát přivedl Jiří Hruška koně Mr. Vox Agromarket H+B, neboť s loňským vítězem Espri 2 třikrát chyboval v základním kole a do finále se s ním tak nedostal.

„Čekal jsem to, že bude málo bezchybných. Vždy se tady soutěžilo na stupni obtížnost ST (140 cm) a těch5 centimetrůje na trávě znát. Volba pohárového koně mi dnes bohužel nevyšla, vsadil jsem na Espriho. Ten je spolehlivější a i včera byl výborný, tak jsem doufal, že mu to vydrží,“ sdělil Jiří Huška.  V Ostravě se však neukázal s nejlepším koňským svěřencem. Svoji stájovou jedničku Arista Z nechal odpočívat před Velkou cenu Ptýrova, která se koná již příští víkend.

Druhý skončil ve Velké ceně domácí jezdec Marek Hentšel. Ten jednou chyboval v základním kole, ale bezchybnou a hlavně nejrychlejší jízdou si zajistil druhou pozici. Třetí místo obsadil Aleš Opatrný s Casalem I, který jistě po dvou bezchybných kolech doufal v lepší umístění.

Neděle byla také ve znamení finále Equiservis Amateur Tour a dalšího kola Kolowrat Junior Cupu. V něm již podruhé během těchto závodů zvítězila Nina Kaločová s koněm Ebony. „Parkur mi přišel poměrně technický a obsahoval několik náročných pasáží. V rozeskakování jsem musela přidržet před čtvrtým skokem, takže jsem věděla, že můj čas je možný překonat,“ sdělila šťastná vítězka.

Čas vítězky byl opravdu posléze pokořen, což se podařilo Jiřímu Tmějovi s Corsikou Mag Centrum. Bohužel jedna chyba jim přisoudila až třetí pozici. Mezi ně se vklínila bezchybným výsledkem s pomalejším časem domácí ostravská dvojice Eliška Hrdá a Chin.

Ve finále Equiservis Amateur Tour (110 cm) dojelo mnoho koní základní kolo bezchybně a o vítězství se utkali v rozeskakování. V něm zvítězila Dana Pinkavová s Lassy 2. Druhé místo s odstupem téměř tří vteřin získal Antonín Kutálek a Rozárka 7. Pro třetí příčku si dojela Lucie Balhárková s Feminou 1. „Parkur mi nepřišel až tak lehký, jak se může dle výsledků zdát. Samozřejmě jsem technicky obtížnější a vyšší už jela, ale i zde bylo několik záludnějších míst. V rozeskakování jsem zariskovala a věřila, že to Lassy zvládne. Má to tak ráda a baví ji to, když jde z rychlejšího tempa a z krátkého nájezdu. Jsem z ní moc nadšená,“ prohlásila po dokončení vítězná jezdkyně Dana Pinkavová. Tu jsme mohli vidět i při prvním kole Skokového poháru České pojišťovny a právě to bylo v jejích očích mnohem těžší. Společně se chystají příště na kvalifikační kolo do Litomyšle, které se uskuteční v první polovině června.

Záznam z Velké ceny Ostravy připravila Česká televize na program ČT Sport ve čtvrtek od 21.20 hodin. Naplánované jsou ještě čtyři další reprízy – jedna z nich např. v pátek od 13.35 hodin – a pořad bude k vidění po premiéře i na internetovém vysílání ČT. Více informací o Skokovém poháru České pojišťovny se dozvíte na www.skokovypohar.cz.

Ve dnech 17. – 19. května bude pokračovat Skokový pohár České pojišťovny druhým kolem. Tím se stane Velká cena Ostravy pořádaná Jezdeckým klubem Baník na kolbišti ve Staré Bělé. Pečlivě byl připravován především travnatý povrch kolbiště a opracoviště.

 

 

Startovní listiny a výsledky najdete ZDE

 

 

„Investovali jsme do areálu nejen mnoho práce, ale také jsme vynaložili značné finanční prostředky do úprav povrchu jízdáren. Z opracoviště byl odstraněn starý písek, provedli jsme terénní úpravy a navezli písek nový. Dovezeno bylo na něj 150 tun materiálu. Kolbiště jsme svěřili renomované firmě zabývající se tvorbou a údržbou travnatých sportovních povrchů. Za pomoci speciálního strojního vybavení byl povrch provzdušněn, vypískován dalšími 70 tunami písku a zasíťován. Průběžně provádíme hnojení, sekání a zavlažování. Kropí se v podstatě každý den nejméně jeden měsíc před samotnými závody,“ popisuje hlavní organizátor Pavel Hudeček, jenž bude pro účastníky Velké ceny i rámcových soutěží připravovat kurzy parkurů. Asistentem mu bude Jan Hudeček, který letos na jaře složil zkoušku mezinárodního stavitele v Cáchách. Na kolbiště se tak promítnou nejnovější trendy stavby parkuru s přihlédnutím na technickou úroveň přihlášených jezdců. Stavitelský tým doplní ještě Jerzy Szumilas z Polska.

 

V předběžném seznamu účastníků nedělní Velké ceny Ostravy, jejíž začátek je naplánován na 14. hodinu, čítá sedmnáct jmen. Kromě loňského vítěze Jiřího Hrušky, jenž tehdy nenašel přemožitele s valachem Espri 2, bude velkým favoritem i Aleš Opatrný. Oba dva by měli mít v hlavní soutěži hned dva svěřence. Hruška kromě Espriho nahlásil Mr. Voxe Agromarket H+B, Opatrný bude startovat s Falcem Union a Casalem I.

 

Zajímavé bude též sledovat Jiřího Skřivana s klisnou Kallisto. Té vloni v Ostravě nevyšel finálový parkur, kdy dvakrát zaváhala. V nejlepším světle se jistě bude chtít předvést i Zdeněk Žíla, jemuž se dařilo při prvním kole v Martinicích na Příbramsku, kde s Cavalinem obsadil druhou pozici. V Ostravě bychom jej při vrcholné soutěži měli vidět v sedle koní Patendro a Connery. Domácí diváci jistě budou držet palce Markovi Hentšelovi se Sauronem Fitmin, který stejně jako Lucia Orlovová s Landjunkerem budou reprezentovat ve Velké ceně Ostravy místní JK Baník.

 

Stejně jako na všech ostatních kolech Skokového poháru České pojišťovny bude pro návštěvníky připraven nejen sportovní, ale i doprovodný program. „Letos jsme si přichystali ukázku psích parkurů, neboli agility,“ prozradil Pavel Hudeček. Chybět nebudou však ani další atrakce určené zejména pro děti. Rodiny s dětmi si tak mohou naplánovat příjemně strávený víkend u koní. Podrobnosti o programu najdete na www.skokovypohar.cz.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 17.-19.5.2013 VC Ostravy SPČP