Jezdectvi.info

Kvě 22 2013

23.5.-26.5.2013 VC Kolína SPČP

Publikoval do kategorie SPČP 1 806 přečtení

26.5.2013Zatímco v před týdnem v Ostravě Aleš Opatrný promarnil při Skokovém poháru České pojišťovny dvojitou šanci na prvenství ve finálovém parkuru, ve Velké ceně Kolína pořádané v Ptýrově na Mladoboleslavsku si již nejvyšší příčku uniknout nenechal a připsal si navíc i třetí místo.

 

Základní parkur dokončily bez penalizace pouze čtyři dvojice, a tak se do finále dostal dokonce i Ludvík Jandourek s Vigem 1, jenž byl jedním z těch, kteří si kromě jednoho shození připsali ještě jeden trestný bod za čas. Nastupoval tudíž do závěrečné části jako první v pořadí a po precizní jízdě musel jistě hodně litovat předchozího zaváhání na kolmém skoku s číslem 7.

Hned po Jandourkovi se na startu finále objevil Aleš Opatrný se svým pohárovým koněm Zidane P a taktéž dokončil bez jediné chybičky. Bylo tak jasné, že Velkou cenu vyhraje ten, kdo dokončí oba parkury čistě a nejrychleji. Další pětice soutěžících bojovala již jen o „pódiová“ umístění a do tuhého šlo až při jízdě Lucie Polákové s Carosem. Také ona dokázala projet cílovou čarou, aniž by zatížila své bodové konto, ale k vedení jí chyběly zhruba dvě sekundy a zařadila se na průběžnou druhou příčku.

Když po ní nastupoval Jiří Hruška s fenomenálním Aristem Z, nikdo asi nepochyboval o tom, že by neměl dokončit taktéž bez penalizace a navíc v perfektním čase, který by dostal Aleše Opatrného před jeho poslední jízdou s Tadmusem pod tlak. Vše šlo podle očekávání až do dvojkombinace s číslovkou 4. Aristo se dostal více pod skok 3A. Po jeho bezchybném překonání mu již dobře nevycházela vzdálenost na „béčko“ a zastavil, což ho v součtu stálo 7 trestných bodů a propadl mimo medailové příčky.

Naopak Opatrný v tu chvíli věděl, že vyhraje a k vítězství může přidat ještě další skvělé umístění. Tadmus si však neodpustil jednu chybu na páté překážce a jen díky nejrychlejšímu času ze všech skončil nakonec třetí. „V obratu mi malinko křižoval a v poslední fázi před skokem jsem jej málo podpořil holení. Jak nechtěl shodit, vyskočil hodně vysoko do vzduchu a kvůli tomu nezvládl překonat šířku oxeru,“ zdůvodnil chybu Aleš Opatrný. Po Velké ceně Ostravy si tak na Ptýrově dostatečně spravil chuť a připsal si též důležité body do pohárového žebříčku. „Tady jsem měl mnohem zkušenější koně. V Ostravě jsem startoval s teprve osmiletým Falcem a devítiletým Casalem. Zidane a Tadmus jsou o třídu lepší koně, ale věřím, že i ti ostatní se brzy dostanou na stejnou úroveň,“ doufá Opatrný. „Zaváhání Jiřího Hrušky s Aristem-Z jsem na vlastní oči neviděl, ale velmi mě to překvapilo, jelikož skákal výborně. Snad šlo jen o ojedinělé zaváhání, neboť právě tuto dvojici český národní tým bude potřebovat v nejbližší době do Poháru národů při závodech CSIO,“ dodal.  Tím nastínil již další své plány. „Za 14 dní, kdy se koná pohárová Velká cena Litomyšle, jedu na čtyřhvězdičkové CSI do Poznaně, a o týden později souběžně s Velkou cenou Brna pořádanou v Olomouci odcestuje celý reprezentační tým na CSIO do Sopot.“

Před zmíněným čtvrtým kvalifikačním kolem v Suché u Litomyšle vede extraligovou tabulku jeho pořadatel Jiří Skřivan. V součtu má 31 bodů, což je o dva více, než Jiří Hruška. Aleš Opatrný je s 28 body třetí a čtvrté místo aktuálně patří Zdeňkovi Žílovi, který v Ptýrově nakonec nestartoval, jelikož po několikanásobných úspěšných startech doma i v zahraničí byl jeho svěřenec Cavalino prodán.

Velké ceně Kolína předcházely ještě dvě rámcové soutěže. V ranním kvalifikačním finále Equiservis Amateur Tour zvítězil Martin Peroutka z pořádající stáje Václav Kolín. V Kolowrat Junior Cupu pro jezdce do 18 let nenašel přemožitele Jiří Tměj s Corsikou Mag Centrum. „Jsem moc rád, že se mi dnes s Corsikou takto dařilo, což vyvážilo nepříliš vydařený parkur s Žane Mag Centrum. S tou jsem totiž chyboval ve stejné soutěži dvakrát,“ uvedl Jiří Tměj, který je se 46 body vedoucí průběžného pořadí tohoto seriálu po 3. kole.

Nedělní program probíhal za velmi nevlídného počasí, kdy se k nízkým teplotám z předešlých dní přidal ještě déšť a vítr. Velká část příznivců parkurového skákání proto nakonec do ochozů kolbiště nedorazila a raději upřednostnila možnost sledovat on-line internetový přenos. Během sedmihodinového vysílání si jej naladilo přes 3500 absolutně unikátních návštěvníků, a ti se během dne nejednou ke sledování vraceli – celkem bylo totiž zaznamenáno více jak 5000 přístupů. Kdo neměl možnost veškeré dění sledovat živě, bude se moci podívat na záznam v České televizi na programu ČT Spor – a to konkrétně v pátek 31. května od 20 hodin, případně v reprízách v neděli 2. června od 6 hodin nebo ve středu 5. června od 18.45 hodin. Pořad bude po premiéře umístěn i na internetové vysílání České televize. Podrobnosti o Skokovém poháru České pojišťovny najdete na www.skokovypohar.cz.

24.5.2013Skokový pohár České pojišťovny pokračoval druhým závodním dnem v Ptýrově na Mladoboleslavsku. Do dějiště závodů se již sjela kompletní jezdecká špička, která se svými stájovými svěřenci absolvovala první rámcové soutěže.

 

Startovní listiny a výsledky najdete ZDE

Pro některé se však jednalo pouze o tréninkové starty a spíše ladí formu na nedělní Velkou cenu Kolína. Dohromady se v pátek závodilo 13 hodin, během nichž se časomíra rozeběhla 364krát. Vrcholem sportovního programu byla soutěž stupně S** (130 cm), která se jela na čas. Od první do poslední dvojice uběhly více jak tři a půl hodiny a na její startovní listině figurovalo těžko uvěřitelných 120 dvojic, z nichž nakonec odstartovalo 117. Sedmadvaceti se podařilo dokončit bez penalizace, dalších 16 sice ani jednou nechybovalo, ale připsalo si nějaký ten trestný bod za čas. Jak již ovšem bylo uvedeno, v mnohých případech se jednalo o tréninkové starty.

Nejrychlejší z bezchybných byl nakonec Josef Pařenica s koněm Aquito, který zásluhou času 55,74 zvítězil. „Parkur se jel velmi příjemně, ale i pro nás to bylo spíše zahřívací kolo před hlavními soutěžemi v sobotu a v neděli. Právě s Aquitem budu startovat ve Velké ceně, a tak doufám, že se nám bude dařit stejně dobře,“ řekl Josef Pařenica. Druhé místo obsadil Luděk Smaha s Brittem, třetí skončila Lenka Gladišová s Irras a pod 60 sekund se ještě vešli s nulou na bodovém kontě Veronika Špačková s Lissou a Jiří Luža s Land Rebelem-S, který se při prvním kole Skokového poháru v Martinicích symbolicky rozloučil se svojí dosavadní stájovou jedničkou Ronaldem-S. Ten si již v tuto chvíli zažívá zaslouženého sportovního důchodu.

Rozloučit se s nejlepším koňským svěřencem musel čerstvě i aktuální lídr tabulky Skokového poháru České pojišťovny Zdeněk Žíla, jenž dokončil v pátečním „eSku“ jako šestý v sedle Catanga-M. Původně měl na Ptýrově startovat i s veleúspěšným Cavalinem. Právě s ním vybojoval druhou příčku ve Velké ceně Martinic a krátce poté vystoupal na stejný stupínek i při Grand Prix při mezinárodních závodech v rakouském Ebreichsdorfu. Jenže tento úspěch upoutal pozornost několika zájemců o koupi Cavalina a již minulý týden v Ostravě Zdeněk Žíla prozradil, že je jeho prodej na spadnutí. „Cavalino odcestoval na kliniku, kde podstoupil zdravotní vyšetření. Ta dopadla dobře, a tak se jeho novým majitelem stal tento týden Vladimir Tuganov,“ uvedl Žíla. Ačkoliv tedy Cavalino figuroval na seznamu startujících ptýrovské Velké ceny Kolína, nakonec v ní neuvidíme ani jeho, ani Zdeňka Žílu, který měl startovat s modrou „kapytánskou“ páskou označující vedoucího jezdce této parkurové extraligy. „Pro Ptýrov jsem počítal do Skokového poháru s Cavalinem, tudíž jsem se s Patendrem a Catangem-M přihlásil na příští týden na závody ve slovenské Karpatii. Jelikož bylo o prodeji Cavalina definitivně rozhodnuto až ve středu, tak na tom nebylo možné co měnit,“ konstatoval.

Kromě rámcových soutěží na stupních obtížnost ZL a L**, jejichž vítězi se stali Sára Kalivodová s Dorisem-Svržno a Jaroslav Jindra s helií 1, se uskutečnila také soutěž zařazená do Kolowrat Junior Cupu vyhrazená jezdcům do 18 let. V ní nenašel přemožitele Viktor Trávníček s Baldinem. „Z dnešního výsledku jsem nadšený. V parkuru sice bylo pár obtížnějších obratů, ale nakonec se nám vše vydařilo i v následném rozeskakování. Snad se nám povede i v sobotní soutěži na styl a v nedělním stupni S**. To jsme absolvovali v rámci Kolowrat Junior Cupu i v Martinicích, ale tam se nám vůbec nedařilo a skončili jsme poslední,“ připomenul Viktor Trávníček.

V sobotu první soutěž startuje v 8.00 hodin a startovní pole by měla čítat v součtu opět přes 300 startů. Podrobnosti o programu najdete na www.skokovypohar.cz.

 

 

Jen pár dní po vyvrcholení druhého kvalifikačního kola Skokového poháru České pojišťovny v Ostravě Staré Bělé se tato extraliga parkurového skákání přesouvá do Ptýrova u Mnichova Hradiště, kde se bude konat 23. – 26. května Velká cena Kolína.

 

 

 

Ptýrovské závody patří tradičně mezi ty největší co do počtu účastníků. Zájem ze strany jezdců je i tentokrát obrovský a v rámci čtyřdenních závodů, kdy proběhne celkem 15 soutěží, by se mělo uskutečnit více jak 1000 startů. Zhruba 220 koní by mělo být ustájeno přímo v dějišti mítinku v turnajových stájích. Organizátoři pro jezdce a koně průběžně vylepšují celé zázemí, a tak se tentokrát mohou těšit mj. na nové sociální zázemí v blízkosti parkoviště kamionů či nově vybudovaný prostor pro mytí koní hned vedle mobilních boxů, v nichž budou závodní koně ustájeni.

 

Velký počet startujících dvojic s sebou nese i nutné změny v časovém harmonogramu sportovního programu. „Ve čtvrtek se proto bude začínat skákat již v 7.00 hodin ráno a telefonické prezentace do soutěží prvního soutěžního dne budou uzavřeny již ve středu v 19.00 hodin,“ upozornil hlavní organizátor Velké ceny Kolína na Ptýrově Václav Drbal.

 

Do vrcholné soutěže je zatím nahlášeno 29 dvojic. Na soupisce nechybí např. Zdeněk Žíla s Cavalinem, s nímž vybojoval při úvodní kvalifikaci v Martinicích na Příbramsku skvělé druhé místo. Tehdy je překonal pouze Jiří Hruška s hřebcem Aristem-Z, jenž by také ve Velké ceně Kolína neměl chybět – stejně jako další svěřenec Jiřího Hrušky Mr. Vox Agromarket H+B. Ten se pro změnu stal nepřekonatelným ve Velké ceně Ostravy, kterou ovšem vyhrál jako nepohárový kůň. Jeho jezdec si totiž pro bodování do kvalifikačního žebříčku zvolil valacha Espriho, s nímž se mu tentokrát nedařilo podle představ. Hruška s ním vybojoval pouhé čtyři body a po druhém kole Skokového poháru České pojišťovny jich má devatenáct. To je o jeden bod méně, než v případě Zdeňka Žíly. Ten si v Ostravě připsal bodů osm díky šesté příčce v sedle koně Catango-M. Žíla bude díky tomu startovat s modrou „kapitánskou“ páskou upozorňující na skutečnost, že jde o lídra tabulky. S Cavalinem bude hvězdou i díky dalšímu nedávnému úspěchu. V Ebreichsdorfu se při mezinárodních závodech blýskl druhou příčkou v Grand Prix. I díky tomu se objevili vážní zájemci o koupi koně, a jak prozradil Zdeněk Žíla v Ostravě, je reálné že se s ním bude muset nakonec jako jeho jezdec rozloučit.

 

Hvězdnou sestavu ve Velké ceně Kolína, jejíž začátek je naplánován na nedělní 14. hodinu, doplní další zvučná jména, jako např. Jiří Skřivan s klisnou Kallisto, Aleš Opatrný s koňmi Zidande a Tadmus, Jaroslav Jindra s Ascobarem, Jiří Luža s Land Rebelem-S, Martin Matějka s TRM Kar Karem, Ludvík Jandourek s Viigem 1 adalší. Zcela jistě tak půjde o velmi atraktivní podívanou. Na návštěvníky čeká kromě vrcholového sportu i doprovodný program – pro děti budou připraveny různé zábavné atrakce, rodiče pak budou moci navštívit místní prodejní stánky nebo obdivovat vystavené automobily značky Mercedes Benz. Podrobnosti o programu najdete na www.skokovypohar.cz.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 23.5.-26.5.2013 VC Kolína SPČP