Jezdectvi.info

Čvn 04 2013

6.6.-9.6.2013 VC Litomyšle – SPČP

Publikoval do kategorie SPČP 2 491 přečtení

Celkem 44 dvojic nastoupilo do nedělní Velké ceny Litomyšle, kterou vyvrcholil čtyřdenní program závodů Skokového poháru České pojišťovny pořádaných na kolbišti hřebčína Suchá. Pouze tři účastníci dokázali překonat všechny nástrahy soutěže stupně T* bez penalizace.

 

Do finále postupoval tucet nejlepších z kola základního, přičemž pět závodníků si neslo zatížení čtyřmi trestnými body za jedno shození. Všichni z penalizovaných si však ve finále, do něhož nastupovali v obráceném pořadí dle výsledků úvodní části, svá bodová konta zatížili ještě více. Šlo tak do tuhého až mezi těmi, co měli šanci zopakovat své bezchybné výkony. Prvním z nich byl Jiří Hruška s Mr. Voxem Agromarket H+B, ale ten se tentokrát chybně nevyhnul. Naopak Peter Mackovjak s Coradem ze slovenské Spišské Nové Vsi si vyjel jako první dvojitou nulu a měl tudíž nakročeno podruhé v historii Velké ceny Litomyšle k vítězství. Poprvé v ní exceloval před devíti lety v sedle Magic Boye. Tehdy se však ještě konala na travnatém závodišti pod Primátorskou hrází.

Letos se Peter Mackovjak dlouho z vedoucí pozice neradoval, neboť hned po něm startoval Jiří Luža s Land Rebelem-S, a ten jej předstihl o více jak čtyři sekundy. Zejména na překážce s číslem 6 měl obrovské štěstí a mnoho nechybělo, aby se horní břevno skoku poroučelo k zemi. „Najel jsem si hodně zešikma, abych ušetřil čas, a málem jsme na to doplatili. Určitá dávka štěstí je k úspěchu potřeba a my jsme ho dnes měli,“ konstatoval Jiří Luža. Po něm nastupovaly ještě čtyři dvojice. Kromě Lucie Polákové s Quentou 1 ovšem všechny jednou zaváhaly. Zbývající dvě příčky na stupních vítězů obsadili Peter Mackovjak a Lucie Poláková, jejíž klisna dokončila s výrazněji pomalejším časem.

Hodně zklamaný musel být Jiří Skřivan. Ten startoval ve Velké ceně, jejíž byl zároveň pořadatelem, v pozici lídra extraligové tabulky a byl jen krůček od prvenství. Do finále nastupoval totiž díky nejlepšímu výkonu v základním parkuru jako poslední a měl tak výhodu, že věděl, jak jeli jeho soupeři. Velmi dobrý čas Jiřího Luži s Land Rebelem-S však současně znamenal určitý tlak a skřivanova klisna Kallisto se neubránila jedné chybě hned na druhé překážce kurzu.

Velké ceně Litomyšle předcházely ještě soutěže rámcových seriálů Equiservis Amateur Tour a Kolowrat Junior Cup. Obě dvě nabídly divákům napínavá rozeskakování. Mezi amatéry nenašel přemožitele MVDr. René Finsterle s Eurou a v soutěži určené jezdcům do 18 let se nejvíce dařilo Jiřímu Tmějovi s Corsikou Mag Centrum. „Dnes to bylo opravdu těžké vítězství, neboť parkur byl postaven hodně na mírách. Všechno mi naštěstí vyšlo bez problémů a v rozeskakování jsme byli nejen bezchybní, ale i nejrychlejší,“ krátce zhodnotil Jiří Tměj. Druhé místo vybojovala Nicola Grünthalová s Leandrem S, jejíž čas byl jen o tři desetiny pomalejší než v případě vítěze. Z třetí příčky se mohla radovat Tina Šalková v sedle valacha jménem Diger. Tato juniorská jezdkyně měla mnohem větší důvod k radosti při Velké ceně. V té totiž byla čtvrtá, a i když takové umístění v jiných případech bývá nevděčné, může být na sebe pyšná, že za sebou nechala celou řadu profesionálních jezdců. Bezchybně zajetý parkur v základním kole a jedna chyba ve finále je pro ni jistě skvělou vizitkou.

Tinu Šalkovou by ve Velkých cenách v rámci Skokového poháru České pojišťovny brzy měl doplnit další jezdec věkově spadající ještě mezi juniory. Tím je již zmíněný Jiří Tměj, jenž se chystá startovat za dva týdny ve Velké ceně Opavy. Ta láká k účasti mj. i devadesátitisícovou dotací, což je letos prozatím nejvyšší částka věnovaná do jedné parkurové soutěže konané na českém území. Velké ceně Opavy bude předcházet o týden dříve Velká cena Brna přeložená do nového areálu Equine Sport Centre v Olomouci Lazcích. Třídenní závody zahájí v pátek 14. června a v tento den odvysílá Česká televize na programu ČT Sport od 22.10 hodin zkrácený záznam Velké ceny Litomyšle. Podrobnosti o Skokovém poháru České pojišťovny najdete na www.skokovypohar.cz.

 

Během nadcházejících tří víkendů v řadě proběhnou hned tři kola Skokového poháru České pojišťovny. To je stejný počet, jako se uskutečnil od začátku jezdecké sezony do této chvíle. První na řadě je Velká cena Litomyšle, jež završí čtyřdenní program na kolbišti v Suché.

Ve dnech 6. – 9. června diváci budou moci sledovat celkem 13 soutěží, z nichž některé budou tradičně vyhrazeny pro účastníky rámcových seriálů Kolowrat Junior Cup a Equiservis Amateur Tour. Samotná Velká cena zahájí v neděli od 14.00 hodin a na její start se postaví zhruba tři desítky dvojic. Chybět samozřejmě mezi nimi nemůže Jiří Skřivan s klisnou Kallisto. Pořadatel čtvrtého kola a současně prezident Asociace Český skokový pohár je aktuálně i vedoucím jezdcem v extraligovém žebříčku. Po třech startech má 31 bodů, což je o dva více, než v případě Jiřího Hrušky. Ten si do Suché přiveze do hlavní soutěže Mr. Voxe Agromarket H+B a Espriho. Průběžně třetí umístěný Aleš Opatrný na nejbližších dvou kolech startovat nebude, neboť v prvním termínu je na čtyřhvězdičkových závodech CSI v Poznani a týden poté odcestuje s celým reprezentačním týmem na CSIO do Sopot.

 

Dalším vysoko postaveným jezdcem v pohárové tabulce je Zdeněk Žíla. Ten zaujímá průběžnou čtvrtou pozici a ve Velké ceně Litomyšle by se měl představit v sedle koní Patendro a Catango-M. Těšit se můžeme ale i na další zvučná jména jako jsou dle stále platného pořadí v žebříčku: Josef Pařenica, Jaroslav Jindra, Barbora Vojtková, Jan Studnička, Ludvík Jandourek, Jiří Luža, Jan Štětina, Martin Matějka a další.

 

Stejně jako byl v případě závodů v Ptýrově na Mladoboleslavsku chloubou pořadatelů stavitel parkurů Klaus Holle, pozornost v Suché u Litomyšle si zaslouží „course designer“ z Německa Rainer Evelt. Je mezinárodním stavitelem od roku2011 ajeho učiteli byli např. Olaf Petersen, Frank Rothenberger, Karl-Wilhelm Hölzer, Karl Friedrich Heimann či již zmíněný Klaus W. Hole a jiní. Po boku některých uvedených se např. podílel na přípravě kurzů pro mezinárodní závody v Lipsku, Brémách, Wiesbadenu, Hagenu a na dalších světově proslulých kolbištích.

 

Jen pár dní po skončení Velké ceny Litomyšle bude Skokový pohár České pojišťovny pokračovat ve zbrusu novém areálu Equine Sport Center v Olomouci Lazcích. Třídenní závody zahájí v pátek 14. června. Další na řadě bude ještě před pauzou vyhrazenou mj. pro mistrovství České republiky mladých jezdců a seniorů ve dnech 21. – 23. června Velká cena Opavy na travnatém kolbišti v Kateřinkách. Podrobnosti o všech kolech najdete na www.skokovypohar.cz.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 6.6.-9.6.2013 VC Litomyšle – SPČP