Jezdectvi.info

Čvn 19 2013

21.6.-23.6.2013 VC Opavy SPČP

Publikoval do kategorie SPČP 5 908 přečtení

23.6.2013 Velká cena Opavy, která je současně kvalifikačním kolem Skokového poháru České pojišťovny, se pro náhlou nepřízeň počasí musela odložit na jiný termín i místo. Těsně po nedělním poledni se přes kolbiště přehnaly vydatné dešťové srážky a jeho travnatý povrch nebyl nadále způsobilý pro vrcholový sport.

 

Veškerý následný program tak byl po rozhodnutí hlavního rozhodčího zrušen. Týkalo se to dvou doprovodných soutěží – jezdeckého biatlonu a pokeru, ale především již zmíněné Velké ceny Opavy. Během dopoledne stihly proběhnout tři soutěže, z nichž dvě byly zařazeny do rámcových seriálových soutěží.

V Kolowrat Junior Cupu pro jezdce do 18 let se na start parkuru S* (125 cm) postavilo 9 dvojic. Náročný parkur obsahující také trojskok překonali nakonec dva jezdci bezchybně a postoupili do rozeskakování. Prvním z nich byl domácí jezdec Václav Staněk s koněm Werdikt, kterému se dařilo již předchozí dny. V rozeskakování předvedl výbornou jízdu. Bohužel přišla chyba na posledním skoku a dala tak druhému startujícímu Jiřímu Tmějovi s Žane Mag Centrum možnost jet tzv. na jistotu. Na to však jezdec nespoléhal a od prvních metrů se snažil riskovat a dojet v krátkém čase. Během jízdy nakonec nasbíral nejen 8 trestných bodů, ale ani jeho čas by na vítězství nestačil. Třetí skončila Eliška Hrdá s koněm Chin. Ti v základním kole jednou chybovali. Také s jedním zaváháním, ale v pomalejším čase, obsadila čtvrté místo Lucie Anovčínová s Azurkou. Dvě chyby a nejrychlejší čas základního kola znamenali pro Hanu Dostálovou společně s Renaissance pátou pozici.

Juniorské soutěži předcházelo dílčí finále Equiservis Amateur Tour. Do něj se kvalifikovalo celkem 14 koní z pátečních dvou soutěží. Parkur na stupni ZL (110 cm) překonalo bez shození celkem pět dvojic, z toho čtyři se probojovali do rozeskakování. Na pátém místě skončil Jaroslav Vábek s klisnou Lady Chralotte, kteří obdrželi jeden trestný bod za překročený čas. Trasu rozeskakování nakonec překonala bezchybně pouze první strartující Hana Pokorná s Burgund Probytex a dojela si tak pro vítězství. Druhou příčku obsadila Daniela Potyszová s koněm Dorothea. Pro třetí místo si v sedle Piccoly Balleriny dojela Dana Čichoňová. Na jedinou dvakrát chybující Markétu Badalovou a Elitu 4 pak zbylo čtvrté místo.

V úvodní otevřené soutěži nedělního dne na stupni obtížnosti S** (130 cm) zvítězila slovenská dvojice Igor Šulek a Daria. Přidali si tak na konto již druhou výhru během těchto třídenních závodů. Další informace nejen o přesunutí Velké ceny Opavy naleznete na stránkách www.skokovypohar.cz

 

 

 

 

 

21.6.2013 Fotogalerie
V pátek 21. června zahájily čtyřmi soutěžemi třídenní závody seriálu Skokový pohár České pojišťovny, který se po olomoucké zastávce přesunul do Opavy Kateřinek. V nejvyšší páteční soutěži na stupni obtížnosti S** (130 cm) se o vítězství utkalo pět dvojic v rozeskakování, a radost putovala do Ostravy.

Startovní a výsledkové listiny ZDE

 

Další fotografie Jiřího Gebauera najdete na http://picasaweb.google.com/gebauer.jiri/

 

Nejrychlejšího času a navíc výsledku bez trestných bodů docílil Marek Hentšel, jenž dovedl do cíle vítězně koně Sauron Fitmin. „Na parkuru nerozhodovala výška, ta zcela odpovídala úrovni soutěže. Kurz byl však velmi technický,“ zaznělo z úst jezdce. Ten sedlal v soutěži další dva koně, s nimiž se mu však tolik nedařilo. Chyb se nevyvarovala většina jezdců, nejzáludnější byla poslední pasáž těsně před cílem. Ta obsahovala kolmý skok a na rovné distanci následoval dvojskok s číslem 12. A právě tam se nejvíce chybovalo, ať už na prvním kolmém skoku či druhém oxeru. „Vzdálenost byla standardní, chyby bych přičítal spíše únavě koní, dneska byly opět velmi vysoké teploty,“ okomentoval vítěz.

 

Druhého nejrychlejšího času bez zaváhání dosáhl Zdeněk Žíla s Catangem-M, který se tak radoval z druhé pozice. Pro třetí místo si dojela polská jezdkyně Nikol Makulik. Polské barvy hájil také Dominik Slodczyk, jemuž se však více dařilo v druhé soutěži pátečního dne. Tou bylo dvoufázové skákání 115/115 cm. V něm polský reprezentant zvítězil s náskokem téměř dvou sekund. Tato soutěž se stejně jako úvodní (105/105 cm) počítala do seriálu Equiservis Amater Tour. A v otevřené soutěže se právě nejvíce dařilo jezdkyni, která této seriál jezdí. Byla jí Daniela Potyszová, která zajela nejrychlejší čas v druhé fázi s koněm Dorothea.

 

První závodní den nechybělo ani kvalifikační kolo Kolowrat Junior Cupu. Juniorští jezdci závodili na parkuru stupně L* (115 cm), a už na něm se ukázalo, že německý stavitel jezdcům připraví náročné kurzy.  Do rozeskakování se z 19 dvojic probojovaly pouze čtyři. Nejúspěšnější byla Nina Kaločová. Ta získala nejen první, ale i druhé místo. Lepší byla po bezchybném rozeskakování s Ebony, s jedním zaváháním skončila druhá s koněm Jacampo. Sice rychlejší čas, ale dvě chyby nakonec stačili Jiřímu Tměji s Žane Mag Centrum na třetí příčku. Čtvrtou účastnicí rozeskakování byla Eliška Hrdá, která s koněm Chin taktéž dvakrát chybovala, ale jejich čas byl delší.

 

Závody dále pokračují v sobotu a v neděli, kdy vyvrcholí hlavní soutěží Velkou cenou Opavy. Podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.

 

 

 

20.6.2013
Extraligový seriál parkurových závodů Skokový pohár České pojišťovny 2013 pokračuje již třetí týden v řadě. Tentokrát jej bude hostit areál JK Opava Kateřinky a po jezdeckých maratonech v Litomyšli a v Olomouci přijde úleva v počtu startovních pozic.

Startovní a výsledkové listiny ZDE

 

 

 

V rámci Velké ceny Litomyšle na kolbišti v nedaleké Suché projelo během čtyř dnů startem 953 účastníků a téměř totožného čísla dosáhli olomoučtí pořadatelé za tři dny. Ve 14 soutěžích rozhodčí povolili start přesně 947krát! To má v zásadě pozitivní dopad na částku vybranou ve prospěch Nadace pro transplantace kostní dřeně a Českého národního registru dárců dřeně, která nyní čítá již cca 45 tisíc korun.

 

V Opavě Kateřinkách se diváci od pátku 21. do neděle 23. června nemusejí obávat toho, že by program začínal v 7 hodin ráno a končil po osmé večer. Všechny tři dny se zahájí s úderem 9. hodiny a v přestávkách mezi soutěžemi bude prostor i na doprovodný program. Ten bude nejzajímavější v neděli, kdy Velké ceně Opavy budou předcházet dílčí finále Equiservis Amateur Tour pro neprofesionální jezdce a Kolowrat Junior Cup pro jezdce do 18 let. Zábavná část zahrnuje např. jezdecký biatlon, kdy soutěžící nejprve překonají parkur a posléze budou střílet na cíl. „Pokud se někdo netrefí, bude muset absolvovat trestné kolo tak jako v klasickém biatlonu,“ informuje hlavní organizátor závodů Vladimír Hruška.

 

To ovšem není jediné divácké lákadlo, které nabídne o něco více zábavy, než vrcholového sportu. I když v druhém případě již půjde o oficiální soutěž. Bude jí tzv. jezdecký poker, kdy je na parkuru pět překážek s jedním dvojskokem. „Soutěž se skládá ze čtyř kol a případného rozeskakování. Pro první čtyři kola není stanoven čas, avšak po jakékoliv chybě na parkuru jezdec ukončí soutěž. Každý jezdec přitom musí před svým startem zvolit překážku pro její zvýšení. Zůstane-li po čtvrtém kole v soutěži více dvojic, pak následuje jedno rozeskakování,“ přibližuje pravidla Vladimír Hruška. „Rozeskakování se koná na čas na překážkách stejné výšky a šířky, které překonal poslední jezdec čtvrtého kola. O umístění rozhoduje výsledek rozeskakování,“ dodává. V takové soutěži tedy jde nejen o kvalitní výkony, ale i o štěstí. Diváci si mohou dopředu vsadit, komu že ono sportovní štěstí bude více přát.

 

Návštěvníci však mohou využít i jiných forem trávení volného času. Ti nejmladší jistě uvítají možnost svezení se na ponících, přítomné bude provážet po areálu a jeho nejbližším okolí i koňský povoz. Většinu příchozích ale ze všeho nejvíce zajímá samotný vrchol celého klání – XXV. ročník Velké ceny Opavy. Její největší hvězdou samozřejmě bude domácí Jiří Hruška s plemenným hřebcem Aristem-Z, jehož dva potomci budou v neděli slavnostně pokřtěni. Hruška je zároveň lídrem tabulky jezdců po 5. kole Skokového poháru České pojišťovny a má šanci, že svůj náskok ještě zvýší. Jeho hlavní konkurent Jiří Skřivan se totiž rozhodl nechat svoji klisnu Kallisto odpočívat až do mistrovství České republiky připravované dva týdny po těchto závodech. „Kallisto v posledních týdnech absolvovala řadu náročných soutěží, a tak jí nechci příliš přetěžovat, aby byla na mistrovství v té nejlepší kondici,“ zdůvodnil Jiří Skřivan. Podobně se rozhodla i aktuálně třetí jezdkyně žebříčku Lucie Poláková: „Caros je ve výborné formě, ale nechceme to před republikovým šampionátem pokoušet. Určitě bych ráda obhájila mistrovský titul v kategorii žen z loňského roku,“ konstatovala Lucie Poláková. Ta se o třetí příčku dělí se Zdeňkem Žílou, jelikož oba dva mají nyní 37 bodů. Žíla tak bude v Opavě jedním z hlavních soupeřů Jiřího Hrušky. Ve hře je mj. účast další jezdecké hvězdy – Aleše Opatrného. Ten zazářil předcházející víkend při CSIO v polských Sopotech, kde v Grand Prix vybojoval v sedle Zidande P senzační třetí pozici. „Aleš Opatrný se zdržel v Polsku kvůli závadě na automobilu, a tak nám svůj start ještě definitivně potvrdí. Pevně však věříme, že si nenechá ujít příležitost vybojovat některou z předních příček, které jsou velmi kvalitně dotované,“ upozornil Vladimír Hruška celkovou dotaci závodů ve výši 260 tisíc Kč. Podrobnosti o programu najdete na www.skokovypohar.cz.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 21.6.-23.6.2013 VC Opavy SPČP