Jezdectvi.info

Srp 06 2013

2.-4.8.2013 VC Strakonic vyhrál Zdeněk Žíla

Publikoval do kategorie SPČP 1 498 přečtení

Lucie Poláková a Caros předvádějí na domácím strakonickém kolbišti při Skokovém poháru České pojišťovny skvělé výkony. V sobotu 3. srpna si na konto připsali již druhou výhru v nejvyšší soutěži dne tohoto třídenního mítinku. V parkuru stupně ST** (140 cm) na ně nikdo při rozeskakování nestačil.

 

Napínavé vyvrcholení měla Velká cena Strakonic pořádaná na kolbišti Pod Hradem v neděli 4. srpna. Vítězství v ní vybojoval Zdeněk Žíla s Patendrem, který při finálovém parkuru málem za čtvrtou překážkou nedobrovolně opustil sedlo.

Žíla si však rychle dokázal s nepříjemnou situací poradit a nejen, že nechyboval, ale dojel navíc v nejrychlejším čase. „Na kolmý skok s číslem 5 jsem si chtěl nechat víc prostoru, aby náhodou Patendro nešel předními nohami na bariéru. Dal jsem víc tlaku holeně na odskoku a on to vzal tak zodpovědně, že vyskočil výš, než jsem sám čekal. Nechybělo mnoho a vystoupil jsem si,“ popisuje vítěz. „Myslel jsem, že šestku již nenajedeme. Ale díky tomu, že strakonické kolbiště je hodně malé a uzavřené, Patendro neměl moc možností, kam uhnout. Jen co jsem se dostal zpět do sedla, byli jsme najednou pár cvalových skoků před překážkou, a tak jsem si řekl, že jdeme dál. Měli jsme obrovské štěstí, ale vyšlo to,“ spokojeně konstatoval Žíla, který sice letos již několikrát stál na stupních vítězů, ale na tom nejvyšším se při Velké ceně neobjevil již hodně dlouho. Ve Strakonicích to bylo naposledy před pěti lety, kdy vyhrál s Carlosem.

Po Zdeňkovi Žílovi nastupoval do finálového parkuru z pozice lídra Daniel Voksa s Calucou Z. Přestože taktéž zopakoval bezchybnou jízdu, čas měl pomalejší a musel se spokojit s druhou pozicí. „Tušil jsem, že by nás neměl Dan Voksa překonat, jelikož vím, že jezdí víc opatrně a nerad riskuje. Již když udělal o jeden cvalový skok víc v distanci mezi dvojkou a trojkou, tak jsem věděl, že rychlejší nebudou,“ uvedl Žíla. Daniel Voksa i tak musel být velmi spokojen, neboť se zpravidla na pódiových místech při Skokovém poháru České pojišťovny neobjevuje. Podobně tomu je i v případě třetího Václava Studničky. Ten byl ještě před Žílou prvním jezdcem, jemuž se parkur Velké ceny Strakonic podařilo překonat čistě v základním kole i ve finále. Jeho čas v sedle klisny Zary 2 byl přesně o sekundu delší, než později zaznamenal Daniel Voksa. V elitní sestavě účastníků hlavní soutěže nechyběl ani bratr Václava Studničky Jan. Ani on v soutěži s Datasys Anfí nechyboval. Bohužel si připsal dva trestné body za překročení časového limitu v první části a napodruhé inkasoval za čas další trestný bod. Kvůli tomu skončil až pátý, jelikož čtvrtá byla Hana Pokorná na Chanellovi, jejíž konto bylo zatíženo jen jedním trestným bodem z úvodu závodu. Nutno podotknout, že v důsledku si tím nijak nepohoršila, neboť finálový výsledek by na jiné než čtvrté místo nestačil.

Stavitelem kurzů byl ve Strakonicích Polák Lukáš Jankowski a jezdci si jeho práci nemohli vynachválit. „Kvůli němu jsem se sem vypravil až z daleké Chotěbuzi. Pamatuji si, že před několika lety stavěl Velkou cenu Prahy pořádanou stájí Tarpan. Tehdy se fantasticky vyrovnal s netradičním kolbištěm, a tak jsem byl zvědav, jak se mu to povede na zdejším závodišti. Jeho rozměry jsou totiž dost malé a je navíc hodně úzké. Nezklamal a opět odvedl výbornou práci. Parkury se skákaly plynule a přitom byly technické,“ zhodnotil jeho práci Žíla.

Velké ceně předcházely tři rámcové soutěže. Tou první byla soutěž stupně S**, v níž nenašel přemožitele Jan Štětina s koněm Atomic-S/AC Atomic. V dílčím finále Equiservis Amateur Tour zvítězil již poněkolikáté MVDr. René Finsterle s Eurou a v Kolowrat Junior Cupu se mohl tento víkend již podruhé radovat z prvenství Daniel Uleščenko. Zatímco v pátek vyhrál s klisnou Santou Silvia, v neděli se mu dařilo nejvíce s osmiletým valachem Moon Ray. „Zdejší malé kolbiště mi vyhovuje, neboť koně tady jsou více pozornější. Dnešní úspěch byl sice poněkud nevšední, ale mám z něj velkou radost,“ uvedl jezdec. Narážel tím na netradičně nízký počet účastníků. Pět dvojic tvořily pouze tři jezdci a Uleščenko obsadil nejen první místo, ale i druhé se Santou Silvia. Oba dva koně přitom jednou chybovali a nebýt toho, že se tak stalo se stejným jezdcem, následovalo by rozeskakování na nezvýšených překážkách. Třetí skončila Klára Kocumová s Lancerem 1 a zbývající dvě pozice připadly na Andreu Halíkovou s koňmi Goodwins 007 a Maryland.

Záznam Velké ceny Strakonic odvysílá Česká televize na programu ČT Sport v pátek 9. srpna od 20.00 hodin a následně ještě ve dvou reprízách. Pořad bude k vidění po premiéře i na internetu. Další podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.

 

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 2.-4.8.2013 VC Strakonic vyhrál Zdeněk Žíla