Jezdectvi.info

Čvn 09 2015

Nové veterinární podmínky

Publikoval do kategorie Akce,Informace 2 036 přečtení

Upozorňujeme účastníky závodů , které se uskuteční tento víkend v oblasti H Severní Morava, že tyto závody ještě nepodléhají novému nařízení veterinární zprávy o přesunu a svodu koní, protože tyto akce byly nahlášeny na SVS před datum platnosti nařízení (4.6.2015) .
V Severomoravské oblasti se tedy je možno zůčastnit závodu konaných 6.6.2015 v JK Sviadnov a JK Hradec nad Moravicí s potvrzením o vyšetření na infekční anemii s datumem ne starším jak 24 měsíců .

V ČR je dnes povinnost vyšetřovat na infekční anemii hřebce jedenkrát ročně před odběrem spermatu a všechny koně starší dvou let při jejich přemístění mimo území kraje. Podle až doposud platných vzorových podmínek pro svody koní bylo při těchto akcích rovněž u koní starších dvou let vyžadováno vyšetření na infekční anemii koní, které nesmělo být starší než 24 měsíců. Na základě nepříznivé nákazové situace mění SVS od dnešního dne tyto podmínky. Pořadatelé, kteří budou od nynějška žádat SVS o veterinární podmínky pro pořádanou akci (závody, soutěže, výstavy, atd.), budou muset na základě nových pravidel doložit, že vyšetření není starší 6 měsíců. Organizátoři akcí, které se konají po 4. červnu, ale pro něž byly veterinární podmínky stanoveny již dříve, budou postupovat podle původně stanovených podmínek. V případě účasti zahraničních koní na akcích v tuzemsku budou muset nově být údaje o koních zadány do veterinárního informačního systému EU (TRACES). Nebude již stačit pouze zdravotní potvrzení, tak, jak je tomu i v jiných členských státech.

Tisková zpráva Státní veterinární správy – Stanovisko SVS k rostoucímu výskytu infekční anemie koní v okolních státech

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Nové veterinární podmínky