Jezdectvi.info

Čvn 11 2018

21.-24.6.2018 J&T BANKA CSI3*-W Olomouc

Publikoval do kategorie Akce 971 přečtení

Soupisky jezdců přihlášených na závody Světového poháru v parkurovém skákání J&T BANKA CSI3*-W Olomouc čítají každoročně dlouho řadu jmen. Letos to se zájmem o účast na tomto mítinku není jinak. Se začátkem června je přihlášeno zhruba 130 účastníků…

 

 

Závody J&T BANKA CSI3*-W se v olomouckém Equine Sport Centru odehrají ve dnech 21. až 24. června. Méně než dva týdny před zahájením této vrcholné parkurové akce je do seniorské kategorie CSI3* nahlášeno osm desítek účastníků. Dalších dvacet jmen najdeme na juniorských seznamech pro CSIJ a více než dvacítka jezdců okusí parkury zařazené do kategorie do 25 let, tedy U25. Koní dorazí přes dvě stě!

 

Vraťme se však k nejvyšší úrovni CSI3*, v rámci níž se také pojede Grand Prix započítávaná do zmíněného Světového poháru. Mnoho sportovců se do Olomouce každoročně vrací, a to díky skvěle zvládnuté organizaci, výbornému povrchu kolbiště a bouřlivé atmosféře, kterou umí tamní publikum vždy vytvořit.

 

V letošním roce budou zastoupeni reprezentanti Itálie, Korey, Litvy, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Rumunska, Slovenska, Švédska a také České republiky.

 

Stálicí mezi účastníky je německá jezdkyně Jörne Sprehe, jež do Olomouce jezdí každoročně a daří se jí tam. V roce 2016 vybojovala vítězství v hlavní soutěži Grand Prix World Cup, o rok později brala druhé místo. I další jména jezdců z výpravy Německa už na startovních listinách v předešlých ročnících figurovala. Do Equine Sport Centra znovu zavítá třeba Thomas Holz či Andreas Brenner.

 

Silnou ekipu vysílá Itálie. V jejich řadách je Juan Carlos Garcia, což je účastník s nejvyšší pozicí na žebříčku Mezinárodní jezdecké federace. Momentálně figuruje ve světové dvoustovce. Také on se do Olomouce vrací stejně jako Francesco Turturiello nebo Anna Guigno. Přijede i Federico Ciriesi, což je vítěz Grand Prix při prvním mítinku J&T BANKA CSI3*-W Olomouc v roce 2014.

 

Na startovních listinách nemohou chybět nejbližší sousedé. Za Rakousko nastoupí jeden z nejúspěšnějších členů tamní reprezentace Gerfried Puck, dále Roland Englbrecht nebo Daniel Sonnberger. Z Polska dorazí vedle dalších Maksymilian Wechta a Michal Kazmierczak. Jedna z nejlepších maďarských jezdkyň Mariann Hugyecz se také olomouckým divákům představí již poněkolikáté, stejně jako třeba Sándor Szász, Balázs Horváth a Szabolcs Krucsó. Pod slovenskou vlajkou se budou prezentovat Radovan Cibere, Igor Šulek nebo Radovan Šillo.

 

Nejpočetnější zastoupení budou mít české barvy. Nechybí téměř celé národní družstvo, v čele s matadorem reprezentace ČR a vítězem loňské Grand Prix Olomouce Alešem Opatrným. Doplní jej Zuzana Zelinková, Ondřej Zvára, Kamil Papoušek, Marek Klus či Jiří Hruška.

 

Pořadatel myslí i na mladší věkové kategorie. V Olomouci se pravidelně koná CSIJ pro juniory, které slouží zároveň jako kvalifikace na evropský šampionát, jenž se bude konat v červenci ve Francii. V seznamech figurují jezdci z pěti zemí.

 

Příležitost účastnit se na domácí půdě špičkových mezinárodních závodů využije řada českých juniorů. Objeví se Sára Vingrálková, které se loni v Olomouci dařilo. Chybět nebudou dále například Anna Heldová, Sofie Najmanová či Michaela Rodová.

 

Stejně tak pro jezdce ve věku do 25 let je tento mítink příležitostí, a to probojovat se do finále European Youngster Cupu 2018. O postup budou usilovat naše želízka v ohni Lucie Strnadlová, Alžběta Vojtková, Denisa Vegrichtová, Tina Šalková nebo Václav Staněk.

 

Čtvrtou kategorií, v níž se bude soutěžit je CSIYH pro šesti a sedmileté koně. Účastníci si často vedle těch zkušených vozí právě mladé koně do speciálně připravených parkurů. Dá se tak očekávat, že stáje v Equine Sport Centru se rozrostou o další desítky koní.

 

Podrobnosti najdete na adrese www.csiolomouc.cz, kde bude v dohledné době publikován aktualizovaný seznam účastníků.  

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 21.-24.6.2018 J&T BANKA CSI3*-W Olomouc