Jezdectvi.info

Čvn 20 2011

24.6.-26.6.2011 VC Opavy – SPČP

Publikoval do kategorie SPČP 5 216 přečtení

110626_spcp_tz_6-kolo_vc_opavy_3-den_skrivan_jiri_kallisto

Aktualizace 27.6.2011
Fotogalerie Jiřího Gebauera
Výsledky Ceny Josefa Zwingera

Pohárový hattrick opavského Jiřího Hrušky s Aristem-Z se nakonec nekonal a v šestém kole Skokového poháru České pojišťovny se podařilo zvítězit Jiřímu Skřivanovi s klisnou Kallisto. Průběh Velké ceny Opavy byl však až do posledního okamžiku napínavý a zejména finálový parkur hodně zamíchal pořadím v nejlepší desítce dvojic.

Výsledky – Cena  Josefa Zwingera pro nejúspěšnějšího jezdce

Další fotografie Jiřího Gebauera najdete na http://picasaweb.google.com/gebauer.jiri/

 

Z celkových třiceti účastníků se podařilo překonat základní kolo bez penalizace pouze čtyřem jezdcům, do finále tudíž postoupilo dalších šest se zatížením 4 trestnými body. Hned první dva z nich dokázali závěrečný parkur dokončit bez chyby – Jiří Hruška s Radkem měl navíc výborný čas 52,40 sec. To ještě netušil, že mu zajistí konečné druhé místo.

Ze čtveřice bezchybných po základní části nastoupil nejprve Jiří Malý s Hvězdou. Po dvou chybách a jedním trestným bodem za překročení časového limitu se ovšem musel spokojit až z skončenou pátou příčkou. Také Jiří Hruška s Aristem-Z chyboval, avšak pouze jednou, a tak s časem 54,72 sec. tato dvojice skončila celkově třetí. Jan Zwinger s Lordanou inkasovali dokonce 16 trestných bodů, které je odsunuly až na devátou pozici. Vše měl tak ve svých rukou poslední startující Jiří Skřivan s klisnou Kallisto. Ten mohl jet tzv. na jistotu a díky bezchybnému výkonu se mohl po sérii třetích a čtvrtých míst radovat z vítězství. „Již při minulém kole v Litomyšli jsem říkal, že to jednou konečně musí přijít a jsem rád, že se to povedlo právě tady. V Opavě jsem vyhrál již potřetí, od těch předešlých prvenství je to však již hodně dávno,“ prozradil Jiří Skřivan. Naopak Jiří Hruška jen těžko skrýval určité zklamání, přestože druhé a třetí místo jsou dalším výrazným úspěchem tohoto jezdce. „Mrzí mě to, jelikož obě chyby byly moje. S Radkem jsem v základní části přišel příliš blízko k první překážce závěrečné trojkombinace, s Aristem jsem pro změnu ve finálovém parkuru málo pobídl před mohutným oxerem s číslem 5,“ uvedl Jiří Hruška, který si stále drží průběžné vedení v pohárovém žebříčku.

Záznam Velké ceny Opavy uvede Česká televize na programu ČT4 premiérově ve čtvrtek 30. června od 14.30 hodin, v reprízách pak v neděli 3. července od 6.10 hod., ve středu 6. července od 7.10 hod a v pátek 8. července od 5.30 hod. Více informací najdete na http://www.ceskyskokovypohar.cz/.

110623_spcp_tz_6-kolo_vc_opavy_pozvanka_strnadlova_lucie_atlanta_01

Aktualizace 23.6.2011
Skokový pohár České pojišťovny 2011 se během následujícího víkendu 24. – 26. června přehoupne do své druhé poloviny. V Opavě Kateřinkách proběhne již jeho šesté kolo z celkových jedenácti. Ačkoliv je hlavním favoritem Velké ceny Opavy domácí Jiří Hruška s koňmi Aristo-Z a Radek, bez šancí nejsou ani ostatní jezdci. O obhajobu loňského vítězství se např. pokusí Lucie Strnadlová…

 

Té se podařilo v roce 2010 zvítězit s desetiletou klisnou Atlantou plemene slovenský teplokrevník. „Tenkrát to bylo pro mě naprosto nečekané. Finálovou část nešel nikdo bez penalizace. Z těch, co měli po základním kole čisté konto, jsem jednou chybovala jen já a Petra Charvátová s Vigorou. Ostatní buď inkasovali vícekrát, nebo měli penalizaci za čas,“ vzpomíná mladičká jezdkyně, která patří ještě do kategorie juniorů.

Lucie Strnadlová reprezentující Stáj SKL Trojanovice v tomto roce doposud žádnou z Velkých cen v rámci Skokového poháru České pojišťovny neabsolvovala. Minulou sezonu jsme ji mohli vidět nejen v Opavě, ale také v Ostravě a ve Frenštátu, kde s Atlantou obsadila 17., resp. 14. místo. „Letos jsem s Atlantou v Ostravě při Velké ceně startovala jen v sobotu, jelikož jsme měli před zahraničním výjezdem a nechtěla jsem ji příliš přetěžovat,“ zdůvodnila. V zahraničí byla i v termínu posledního kola Skokového poháru České pojišťovny, které proběhlo 10. – 12. června v Litomyšli. Společně s Michaelou Hažmukovou, Lucií Krulichovou a Alžbětou Vojtkovou reprezentovala Českou republiku na oficiálních mezinárodních závodech juniorů v Lamprechtshausenu. V Poháru národů v obou kolech třikrát chybovala, v průměru však nakonec byla naší nejlepší účastnicí. V Grand Prix pak po dvou shozeních skončila na 21. příčce. „Tyto závody byly opravdu velmi technicky i výškově náročné a s běžnými národními závody je vůbec nelze srovnávat. Věřím, že v Opavě předvedeme lepší výsledek, každopádně bych se ráda probojovala do finále pro nejlepších 10 dvojic,“ doufá Lucie Strnadlová. „Z čeho mám trochu obavy je vodní příkop, jelikož na něm Atlanta velmi často chybuje,“ dodává. Kromě ní bude na těchto závodech sedlat v rámcových soutěžích ještě další tři koně, kterými jsou Anoxa, Sokos a Wiedarthe. Jako největší favority označila Jana Zwingera a samozřejmě i Jiřího Hrušku, jenž zvítězil s Aristem-Z již ve dvou Velkých cenách – v Ostravě a v Litomyšli – a ve stejných soutěžích obsadil s Radkem 2. místo.  

„Na závody se připravuji tak, že se podílím především na organizační stránce. Budu tak možná v podobné situaci jako Jiří Skřivan v Litomyšli,“ upozorňuje Jiří Hruška na dalšího z úspěšných jezdců se šancí na prvenství. Ten s klisnou Kallisto skončil při Velkých cenách v Martinicích a v Ptýrově třetí, v Brně, resp. v Ostravě se umístil na čtvrté pozici a s klisnou Mercedes přidal v Ostravě třetí a v Ptýrově osmé místo. Na domácím kolbišti v Litomyšli se mu však vůbec nedařilo. S Kallisto pobořil dvě překážky a s Mercedes po chybách vzdal. Jiří Skřivan naposledy při domácí Velké ceně zvítězil v roce 1997 s Naracondo Profistav. V případě Jiřího Hrušky v Opavě je časová prodleva od posledního vítězství devět let.

110612_spcp_tz_5-kolo_vc_litomysl_hruska_jiri_aristo-z_01Již šestým kolem bude nadcházející víkend 24. – 26. června pokračovat Skokový pohár České pojišťovny. Konat se bude na kolbišti Jezdeckého klubu Opava – Kateřinky v Rolnické ulici a hlavní hvězdou celých závodů se stane bezesporu plemenný hřebec Aristo-Z společně s jeho jezdcem Jiřím Hruškou.

 

Právě této dvojici se zatím v jubilejním desátém ročníku české parkurové extraligy daří nejvíce. Ve dvou předešlých kolech, která se uskutečnila na travnatých kolbištích, se jí podařilo zvítězit. Také v Opavě se bude závodit na trávě a navíc Jiří Hruška má v tomto jezdeckém areálu své trvalé působiště. „Doma to je vždy jiná atmosféra a bude to pro mě i trochu hra nervů,“ svěřil se Jiří Hruška, který je úspěšný i se svým druhým koněm Radkem. S ním obsadil ve Velkých cenách v Ostravě a v Litomyšli pro změnu dvakrát druhé místo.

Aristo-Z by však měl zazářit nejen na parkurech, ale bude mu věnována i část doprovodného programu. V rámci divácké show předcházející nedělní Velké ceně Opavy totiž proběhnou křtiny hříběte, jehož otcem je tento plemeník. A jelikož se maminka jmenuje Golden Hair, malý hřebeček dostane jméno Golden Boy. To ho doslova předurčuje k hvězdné kariéře po otci…

Diváci se mohou těšit nejen na vrcholné sportovní výkony, ale např. také na výstavu drobného zvířectva, vozatajskou soutěž poníků, soutěže (nejen pro děti) v kreslení a házení podkovou na cíl, dětský koutek nebo soutěž v tipování vítěze Velké ceny Opavy o atraktivní cenu. „Děti budou mít navíc možnost svezení na naší huculce jménem Gita, která je na Opavsku velmi populární. Je jí totiž 28 let a již 18 roků je využívána mj. pro hipoterapii,“ prozradil ředitel závodů a zároveň stavitel parkurů Vladimír Hruška.

Sportovní program odstartuje v pátek od 10.00 hodin, v sobotu a v neděli o hodinu dříve. Na úvodní den si pořadatelé připravili tři dvoufázové soutěže na výškách 110/115 cm, 115/120 cm, resp. 130/135 cm. V sobotu i v neděli se začíná parkurem stupně L** na výšce 120 cm a pokračovat se bude soutěžemi S** a ST** – tedy na výškách 130 a 140 centimetrů. Tečku za sobotním programem udělá tradičně finále kvalifikačního kola Equiservis Amateur Tour pro neprofesionální jezdce, kteří budou soutěžit na parkuru do 110 centimetrů. „Večer se pak všichni zúčastnění přesunou ke Stříbrnému jezeru, kde bude připraven zábavný program s hudební produkcí,“ doplnil Vladimír Hruška.  Více informací najdete na http://www.ceskyskokovypohar.cz/.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 24.6.-26.6.2011 VC Opavy – SPČP