Jezdectvi.info

Srp 17 2011

Opatrný se na Ptýrově vrátí do závodního sedla

Publikoval do kategorie SPČP 1 572 přečtení

110423_spcp_tz_opatrny_caruso

Česká skoková jednička Aleš Opatrný se při nadcházejících závodech Skokového poháru České pojišťovny, které probíhají v Ptýrově u Mnichova Hradiště ve dnech 19. – 21. srpna, vrátí přesně po čtvrt roce do závodního sedla. Naposledy startoval 20. května při Velké ceně Ostravy.

 

Již tehdy jej trápily vysoké horečky, přesto dokázal ve třetím kole tohoto extraligového seriálu v parkurovém skákání zabodovat. S klisnou Eileen skončil na 7. místě a získal 8 bodů do pohárového žebříčku.  To ještě netušil, že se do sedla na závodech neposadí celé tři měsíce. „Když jsem se vrátil z Ostravy, zašel jsem k doktorovi, který mi předepsal antibiotika. Bohužel se můj zdravotní stav nezlepšoval, a tak po další návštěvě lékaře následovala cesta do nemocnice, kde jsem dokonce po třech dnech krátce upadl do kómatu. Z vyšetření vyplynulo, že jsem prodělal zánět mozkových blan,“ vzpomíná Aleš Opatrný.

V posledních týdnech se jeho zdravotní stav natolik zlepšil, že mu ošetřující lékař dovolil postupný návrat do sedla. „Samozřejmě se snažím ještě šetřit síly a nic neuspěchávám. Ostatně, není ani příliš kam spěchat, jelikož mi utekla podstatná část závodů, v nichž bych mohl bodovat do Světového poháru a alespoň teoreticky pomýšlet na olympijskou kvalifikaci. V tuto chvíli mám šance zcela minimální, a tak se ani touto myšlenkou příliš nezabývám. Navíc – kvůli tomu, že jsem delší dobu nemohl jezdit, mi odešlo několik nejlepších koní. Klisna Eileen a Quorum G byli prodáni do zahraničí, Carusa si majitel odvezl a Titan si v boxu nešťastně poranil hlezno, tudíž ho čeká delší rekonvalescence,“ popisuje nepříznivou bilanci jeho stájových svěřenců. „K dispozici mám aktuálně spíše mladší koně do středního a středně těžkého skákání. Budu doufat, že některý z nich by se mohl během pár měsíců vypracovat i do těžkých soutěží, ale uvidíme – nechávám tomu aktuálně volný průběh.“

Do Ptýrova si Aleš Opatrný veze dva koně – Ahorna-T a Timpex Centa. S Timpex Centem startoval letos na jaře úspěšně ve středně těžkých soutěžích ve Zduchovicích, v Martinicích a v Brně. Ahorna-T sedlala naposledy na Ptýrově při červencovém mistrovství České republiky jeho přítelkyně Natálie Roučková a dvěma bezchybnými výkony výraznou měrou přispěla k zisku stříbrné medaile středočeskému družstvu. Po ptýrovském šampionátu dočasně přerušila sportovní kariéru, jelikož se připravuje na mateřské povinnosti. „Miminko by se nám mělo narodit na přelomu ledna a února,“ prozrazuje Aleš Opatrný.

Kdo se chce podívat na to, jak se Opatrnému bude dařit po dlouhé závodní pauze, musí zavítat na Farmu Ptýrov dříve než v neděli. „Velkou cenu Ptýrova, která se jede na výšce 150 centimetrů, ještě nejspíše vynechám, jelikož uvedení koně na tuto obtížnost nejsou připraveni a i já to beru pro sebe jako zkušební závod. Sobotní přeloženou Velkou cenu Strakonic na parkuru o úroveň nižší bych však rád absolvoval,“ plánuje jezdec. Přinejmenším má možnost zvýšit šanci na start ve finále Skokového poháru České pojišťovny, jež se koná o pět týdnů později v jeho domovském areálu v Hořovicích. „Na finále se pečlivě pořadatelsky připravujeme. Asi před dvěma týdny jsme otevřeli zcela nové kolbiště o rozměrech 75 x 80 metrů, které má špičkový pískový povrch s textiliemi a finišujeme též v budování zázemí pro diváky,“ dodává Aleš Opatrný. Zda bude mít šanci obhájit loňské prvenství v této seriálové soutěži, bude jisté až za několik týdnů. Do té doby proběhne ještě pět kvalifikací, z nichž dvě jsou naplánovány na následující víkend. Podrobnosti najdete na www.ceskyskokovypohar.cz.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Opatrný se na Ptýrově vrátí do závodního sedla