Jezdectvi.info

Srp 22 2011

VC Ptýrova ovládl Skřivan

Publikoval do kategorie SPČP 1 344 přečtení

110821_spcp_tz_8-kolo_vc_ptyrova_kincl_skrivan_opatrnyDo posledního okamžiku napínavý průběh měla Velká cena Ptýrova, která byla 8. kvalifikačním kolem Skokového poháru České pojišťovny. Prvenství v ní vybojoval až poslední startující Jiří Skřivan s klisnou Kallisto. Jako jediný účastník dokončil základní kolo i finále bez penalizace.

 

Velké ceně předcházely dvě rámcové soutěže, které současně uzavřely 8. kolo souběžného seriálu Dance and Jump Czech Junior Cup. V něm s přehledem zvítězila Barbora Tomanová. Z celkem pěti bodovaných soutěží nasbírala během tří dní 64 bodů a posunula se tak na druhé místo aktuálního pořadí za Jana Zwingera. Ten tentokrát v Ptýrově chyběl.

V soutěži stupně L** (120 cm) překonalo parkur bez penalizace 29 ze 70 startujících dvojic. Nejrychlejší čas zajišťující vítězství měl Ludvík Jandourek s Castelonem Karsit. V následující soutěži s obtížností o stupeň vyšší (S**, 130 cm), do níž nastoupil stejný počet účastníků jako v předešlém případě, se z prvenství radovala Lucie Poláková s Quentou 1, jež byla jednou z šestnácti bezchybných a navíc jako jediná pokořila o jednu setinu hranici 60 sekund.

Lucii Polákové se dařilo i v samotné Velké ceně Ptýrova postavené na stupni T** (150 cm), během níž mohli diváci sledovat výkony 33 soutěžících. S Carosem sice jednou v základním kole chybovala, ale jelikož bez penalizace dokončili základní část soutěže jen čtyři koně, do finále postupovalo dalších šest se čtyřbodovým zatížením za jedno shození. Právě Lucie Poláková s Carosem jako první dokončila finále bez zaváhání a nakonec z toho bylo 5. místo.

Největší šance na vítězství měl Aleš Opatrný. Ten poněkud překvapivě postoupil do finále s nulou na bodovém kontě s oběma svými koňmi. Překvapením byl zejména výkon Ahorna-T, jelikož letos startoval pouze na parkurech do 130 centimetrů. Přestože na šesti překážkách došlo k lehkému kontaktu s bariérou, ani jedna z nich k zemi nepadla. Bohužel jak s Ahornem-T, tak s Timpex Centem ve finále jednou chyboval a musel se tak spokojit s 3. a 6. místem. „Jsem přesto moc spokojený, protože tito koně nemají s parkury na nejvyšší úrovni zkušenosti a původně jsem ani neplánoval, že s nimi nedělní Velkou cenu absolvuji,“ uvedl Aleš Opatrný.

Bez poboření překážky v základní i finálové části absolvoval soutěž Josef Kincl s Cascarem, přestože o den dříve na překážkách o 10 centimetrů nižších chyboval hned pětkrát. Inkasoval však jeden trestný bod za lehké překročení časového limitu. „S rychlostí máme potíže poměrně často, tak mě to příliš nepřekvapilo ani v tomto případě. Jsem ovšem moc rád i za druhé místo. Po včerejšku jsem to vůbec nečekal,“ prozradil Josef Kincl.

Poslední startující Jiří Skřivan s Kallisto již měl jistotu, že pokud dokončí bez shození a v čase kratším než 65 sekund, vítězství mu nikdo nevezme. To se mu podařilo, i když zejména na oxeru s číslem 8 neměl k chybě daleko. Radost z 1. příčky mu nezkazil ani nevydařený start s jeho druhou klisnou Mercedes 1. Přestože v sobotní hlavní soutěži předvedla precizní výkon, v neděli shodila čtyři z osmi překážek, a proto jezdec další pokračování vzdal. „Mercedes vždy na konci vícedenních závodů podává o něco horší výkony než na začátku. I proto jsem dnes opět raději věřil pro sbírání bodů do poháru Kallisto, i když včera podala horší výkon,“ konstatoval Jiří Skřivan. Ten plánuje účast i v následujícím kole Skokového poháru České pojišťovny, které proběhne již následující víkend v Plzni. Záznam Velké ceny Ptýrova odvysílá Česká televize na programu ČT4 ve čtvrtek 25. srpna od 16.40 hodin, v repríze pak v pátek od 13.25 hodin. Podrobnosti najdete na www.ceskyskokovypohar.cz.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem VC Ptýrova ovládl Skřivan