Jezdectvi.info

Zář 07 2011

9.9.-11.9.2011 VC Frenštátu SPČP

Publikoval do kategorie SPČP 2 943 přečtení

12.9.2011
Velká cena Frenštátu pod Radhoštěm byla předposlední možností pro zisk bodů do Skokového poháru České pojišťovny. Největší boj se očekával o průběžnou čtvrtou pozici, o níž se doposud dělili Sergei Motyguine a Ludvík Jandourek. Další jezdci usilovali především o udržení alespoň teoretické šance na postup mezi čtveřici finalistů, o nichž se definitivně rozhodne za dva týdny v Hořovicích na Berounsku. Při napínavém průběhu soutěže strhl vítězství na svoji stranu Ludvík Jandourek s Casiem Karsit a jeho finálová účast dostala reálné rozměry.

 

Úspěšný den začal pro Ludvíka Jandourka již v úvodní soutěži – Ceně Kofoly vypsané dle netradičního formátu. Účastníci totiž byli rozděleni do pětičlenných skupin a do finále postoupil vždy vítěz každé skupiny, resp. další jezdci s nejlepšími výsledky. Ti doplnili počet finalistů na patnáct. Ludvík Jandourek v sedle klisny Kassien sice v základním parkuru jednou chyboval, ale trestné body se do finále nepřeváděli, a tak Jandourek po následném bezchybném výsledku s nejrychlejším časem mohl slavit vítězství. Druzí skončili Barbora Tomanová s Colomanem, kteří stejně jako další dvě umístěné dvojice absolvovali obě části soutěže bez penalizace, ale ve finále byli o něco pomalejší.

Podobný osud čekal Barboru Tomanovou, tentokrát s Latigem, i v následující soutěži. Ta byla pro změnu hodnocena dle tabulky C, což znamená, že penalizace za shození se přepočítávala na trestné sekundy. Dlouhou dobu se uvedená dvojice držela na vedoucí pozici, v závěru soutěže však její výsledek překonal, stejně jako v sobotní Ceně Dance and Jump, Zdeněk Žíla s Farweyem. Barbora Tomanová se mohla alespoň radovat z vítězství v 10. kvalifikačním kole rámcové seriálové soutěže Dance and Jump Czech Junior Cup pro jezdce do 21 let, do něhož bylo započítáváno ve Frenštátu celkem pět soutěží.

Stabilně kvalitní výkony podávala Barbora Tomanová i v samotné ČP Velké ceně Frenštátu pod Radhoštěm. Do finále postoupila díky bezchybným výsledkům s oběma svými koňmi. S Kohenem, jehož si nevybrala pro sbírání bodů do finále, zopakovala precizní jízdu, a ta jí zajistila konečnou 3. pozici. S Clarkem 12 bohužel přišlo zastavení ve dvojskoku s číslem 2 a následně ještě chyba na předposlední překážce, což stačilo jen na desáté místo a do pohárového žebříčku si připsala devět bodů.

Dva koně ve finálovém parkuru měl ještě lídr extraligového seriálu Jiří Hruška. Ten si prozíravě pro zisk bodů do žebříčku zvolil Radka, s nímž ani jednou nechyboval a díky velmi slušnému času vybojoval druhé místo. Ještě rychlejší byl s Aristem Z, s tím ovšem inkasoval za shození předposlední překážky a skončil čtvrtý. „Již před touto překážkou jsem si plánoval, že v závěrečné distanci uberu jeden cvalový skok, ale bohužel přišla chyba. Ovšem skutečnost, že vzdálenost osmnáct a půl metru dokázal jít na tři cvalové skoky, svědčí o kvalitě tohoto koně,“ podotkl Jiří Hruška.

Jak již bylo uvedeno, nejlepší výkon ze všech předvedl Ludvík Jandourek s Casiem Karsit a připsal si tak velmi důležitých 15 bodů do Skokového poháru České pojišťovny, které ho posunuli na průběžnou třetí „finálovou“ příčku, před Aleše Opatrného, jenž ve Frenštátu chyběl. „Mám ohromnou radost a ještě větší bude, když zjistíme i po pár dnech, že si Casio nepřivezl žádné zranění,“ upozornil Jandourek na skutečnost, že se Casio Karsit letos opakovaně potýkal při závodech s úrazy. Tentokrát jezdec dobré kondici svého koňského svěřence podřídil vše a dokonce v sobotní Ceně Radegasta raději vynechal účast v rozeskakování.


 

„I když jsem aktuálně třetí, nebudu nechávat nic náhodě a budu se snažit i při posledním kole v Hořovicích podat co nejlepší výkon. Poslední kvalifikace je totiž prémiově bodovaná a teoreticky by se po ní ještě pořadí mohlo zamíchat,“ upozornil Ludvík Jandourek.

Záznam Velké ceny Frenštátu odvysílá Česká televize na programu ČT4 premiérově v sobotu 17. září od 13.20 hodin. Ještě před tím však bude možné shlédnout na stejném programu reportáž ze sobotního Memoriálu Zdeňka Fialky, a to ve čtvrtek 15. září od 13.50 hodin ve Sportu v regionech. Další podrobnosti najdete na www.ceskyskokovypohar.cz.

110909-11_spcp_tz_10-kolo_vc_frenstatuVe dnech 9. – 11. září proběhne na kolbišti TJ Slovan ve Frenštátu pod Radhoštěm předposlední kvalifikační kolo jubilejního desátého ročníku Skokového poháru České pojišťovny. To poslední je naplánováno den před velkým finále pro nejlepší čtyři jezdce připravované na neděli 25. září v Hořovicích na Berounsku. Poslední moravský závod tak nastíní, kdo si udrží alespoň teoretické šance na postup mezi elitní jezdce. Ti se následně utkají v soutěži se střídáním koní.

 Startovní a výsledkové listiny ZDE

 

Chybět tak nebude v podstatě nikdo z TOP jezdců, kteří mohou promluvit do pořadí na předních příčkách. Neúčast ohlásil dopředu jen Aleš Opatrný, který předešlý víkend startoval na závodech Světového poháru CSI-W3* ve slovenském Pezinku a nyní se již pořadatelsky připravuje na finálové sportovní klání, jež bude hostit jeho domovský areál. „Vybudovali jsme při této příležitosti zcela nové kolbiště se špičkovým pískovým povrchem doplněným textiliemi, doděláváme zázemí pro jezdce i diváky a ladíme doprovodný program, aby se naše závody zařadily mezi ty nejlepší v historii Skokového poháru České pojišťovny,“ uvedl Aleš Opatrný.

Ani frenštátští pořadatelé ovšem nezůstávají pozadu. Jejich Velká cena, jejíž součástí je navíc také odložený 41. ročník Ceny Radegasta, se tradičně těší ze špičkové sportovní úrovně, bohatého doprovodného programu a návštěvnosti stovek až tisíců diváků. „I tentokrát půjde o velmi atraktivní podívanou. Program zahájí v pátek od 10 hodin čtyřmi rámcovými soutěžemi a stejný počet jich bude i v sobotu, kdy se uskuteční v náhradním termínu tradiční Cena Radegasta a Memoriál Zdeňka Fialky. Tyto soutěže se původně měly konat již začátkem července, kdy ovšem dvoudenní vytrvalé deště podmáčily travnaté kolbiště a museli jsme je proto zrušit,“ uvedla Olga Havrlantová. Cena Radegasta se pojede na stupni S** (130 cm), třetí ročník Memoriálu Zdeňka Fialky pak na stupni ST** (140 cm), tedy na stejné výškové úrovni, jako bude i nedělní Velká cena a půjde tedy o tzv. generálku, která nastíní, kdo ze soutěžících je aktuálně nejvíce ve formě. Mnozí jezdci se pak podle sobotních výkonů rozhodují, jakého ze svých koní nahlásit pro sbírání bodů do extraligového závodu. Soutěžní den vyvrcholí stejně jako na ostatních závodech Skokového poháru České pojišťovny kvalifikačním finále Equiservis Amateur Tour pro neprofesionální jezdce na stupni ZL (110 cm).

V neděli se diváci mohou těšit na tři soutěže. Před samotnou Velkou cenou, jež by měla zahájit přesně v 15.00 hodin, proběhne ještě na stupni L** (120 cm) Cena Kofoly, což je závod s netradičními pravidly. „Všechny dvojice budou rozlosovány do pětičlenných skupin a do finále postoupí vždy vítěz každé skupiny, resp. další tři až pět jezdců s tzv. divokou kartou, kteří dosáhli nejlepších výsledků mezi nepostupujícími přímo ze skupiny,“ upřesnila Olga Havrlantová. Druhou soutěží dne bude parkur stupně S** (130 cm) hodnocený dle tabulky C, což znamená, že trestné body se přepočítávají na čas.

Nejen v neděli se návštěvníci mohou těšit na bohatý doprovodný program. „Po oba víkendové dny se děti budou moci povozit na ponících a hrát různé soutěže či malovat o zajímavé dárky. Připraven bude např. i skákací hrad. V neděli pak před Velkou cenou Frenštátu proběhne ukázková soutěž agility, což jsou v podstatě psí parkurové soutěže a mezi základním kolem a finále Velké ceny předvedou své vystoupení voltižní jezdci našeho klubu,“ prozradila Olga Havrlantová.  Další podrobnosti najdete na www.ceskyskokovypohar.cz

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 9.9.-11.9.2011 VC Frenštátu SPČP