Jezdectvi.info

Dub 20 2012

19.4.-22.4.2012 SPČP VC Martinic

Publikoval do kategorie SPČP 2 727 přečtení

22.4.2012
Velkou cenou Martinic vyvrcholily čtyřdenní závody české parkurové extraligy – Skokového poháru České pojišťovny, které byly úvodním kvalifikačním kolem jeho jedenáctého ročníku. Do vrcholné soutěže nastoupilo 67 dvojic, mezi nimiž nenašel přemožitele Kůň roku 2011 – plemenný hřebec Aristo-Z v sedle s Jiřím Hruškou reprezentujícím Jezdecký klub Opava – Kateřinky.

 

Do finálového parkuru s překážkami vysokými do150 centimetrůpostoupila čtvrtina nejlepších ze základní části. Rovná desítka z nich přitom nebyla zatížena žádnými trestnými body. Bezchybný výsledek se ovšem podařilo zopakovat jen trojici soutěžících. Prvním z nich byl Zdeněk Žíla s Cavalinem. Jejich výsledek později překonal Jiří Hruška s Aristem-Z a ten pak již jen čekal, zda se některému ze zbývajících šesti jezdců podaří předvést leště lepší výkon. Všichni, až na loňského vítěze finále Skokového poháru České pojišťovny Jiřího Skřivana s klisnou Kallisto, chybovali. Tentokrát se však Jiří Skřivan z vítězství radovat nemohl, jelikož projel cílovou čarou o šest desetin sekundy později, než vedoucí jezdec. „Když jsem Jiřího Skřivana sledoval z opracoviště, tak jsem si v první chvíli říkal, že máme vítězství v kapse, protože na úvod zvolil pomalejší tempo. Záhy výrazně zrychlil a tak jsem se v závěru o prvenství docela obával,“ přiznal Jiří Hruška. Ten na rozdíl od jiných jezdců nechal v sobotu Arista-Z odpočívat a nestartoval s ním v tzv. generálce před Velkou cenou. „Vzhledem k tomu, že je Aristo využíván k chovatelským účelům a pravidelně podstupuje odběry semene, tak jsem nechtěl riskovat, že by byl pro dnešní závod unavený,“ zdůvodnil jezdec.  A jelikož je připouštěcí sezona v plném proudu, lze očekávat, že po dalším sportovním úspěchu zájem o tohoto plemeníka mezi majiteli klisen ještě vzroste.

Nedělní rámcový program Skokového poháru České pojišťovny, jenž se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR Ing. Petra Bendla, začal soutěží stupně L** (120 cm). V té vybojovala svůj martinický hattrick dvojice Barbora Tomanová a Coloman startující za Jezdecký klub Dance and Jump. V následující soutěži na stupni S** (130 cm) se nejvíce dařilo Lence Gladišové s Irras reprezentující Jezdecký klub Gladiš. Velké ceně ještě předcházela závěrečná část 1. kvalifikačního kola seriálu pro jezdce do 18 let Kolowrat Junior Cup, v níž zvítězila Nicola Grünthalová s koněm Leandro S z Jezdeckého klubu Opřetice.

Šedesátiminutový záznam z Velké ceny Martinic uvede Česká televize na programu ČT4 v pondělí 30. dubna od 14.55 hodin a následně bude ke zhlédnutí i na internetovém vysílání. Druhé kolo Skokového poháru České pojišťovny bude pokračovat za dva týdny v Brně Veveří. Další podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.

20.4.2012 22:00
Bezmála třináctihodinový páteční program Skokového poháru České pojišťovny byl nejen ve znamení velmi vysokého počtu startů, kterých výpočetní středisko zaznamenalo přesně 365, ale také v tento den oficiálně zahájil rámcový seriál pro jezdce do 18 let Kolowrat Junior Cup. Každé z jeho kvalifikačních kol se skládá ze tří samostatných soutěží, z nichž nejméně jedna je hodnocena na styl jezdce, nebo dvojice.

 

 

Nejprve však proběhla od sedmé hodiny zahajovací soutěž dne, kterou byl parkur stupně ZL (110 cm). Z 96 startujících se jich 64 mohlo radovat z precizní jízdy bez jediného trestného bodu. Největší radost ovšem měla Kateřina Hanušová v sedle sedmiletého Casina 3 z Jezdecké společnosti Ohrazenice. Ta totiž byla ze všech nejrychlejší a zaslouženě tak zvítězila.

Do úvodní části juniorské túry, jejíž průběh doprovázel po celou dobu nepříjemný déšť, nastoupilo 41 dvojic. Třinácti z nich se podařilo dokončit parkur stupně L* (120 cm) bez penalizace, a tak o vítězství rozhodl opět čas. Ten měla jednoznačně nejkratší Jana Kovářová s Autonomem z Jezdeckého klubu Slavia VŠ Plzeň. „Myslím si, že nová podoba seriálu pro juniory je určitě lepší. Správným rozhodnutím bylo nejen snížení věkové hranice na 18 let, ale i oddělení kvalifikací do samostatných soutěží,“ hodnotí vítězka. Dříve totiž jezdci do žebříčku Junior Cupu bodovali v rámci soutěží otevřených. V sobotu je pro Kolowrat Junior Cup naplánována další novinka. Tou je soutěž hodnocená na styl jezdce, v níž však páteční vítězka pravděpodobně bude chybět. „Jelikož chci startovat i v neděli, kdy nás čeká již parkur stupně S**, tak si asi sobotní část necháme ujít,“ zdůvodnila Jana Kovářová.

Stejný kurz jako junioři absolvovalo dalších 127 účastníků v samostatném oddělení přístupném jezdcům i koním bez omezení. Bezchybně jich dokončila více jak polovina, což znamenalo, že doslova každá vteřina mohla ovlivnit pořadí i o několik pozic. Absolutně nejlepší čas sice měli Jan Studnička a Datasys, ale jedna chyba je odsunula až na 68. místo. Vítězství se podařilo ukořistit mladé jezdkyni roku 2011 Barboře Tomanové se 17letým Colomanem z Jezdeckého klubu Dance and Jump. „Už vloni jsme uvažovali o ukončení Colomanovi sportovní kariéry, ale vzhledem k tomu, že ho závodění očividně stále baví a těší se z pevného zdraví, rozhodli jsme se i letos společně startovat v lehčích soutěžích. Jak je vidět, i přes svůj věk stále dokáže porážet mnohem mladší koňské soupeře,“ spokojeně konstatovala Barbora Tomanová. Do Martinic si s sebou přivezla všech pět svých koní – vč. nové stájové posily Cojacka, kterého má teprve měsíc. V pátek s ním absolvovala závěrečnou soutěž st. S** (130 cm), která byla kvalifikací martinické Mercedes-Benz Jump Tour 2012. Ačkoliv na překážkách neudělal chybu, pomaleji zvolené tempo znamenalo penalizaci jedním trestným bodem za překročení časového limitu a propad až na 37. příčku. S klisnou Sorceress, jež taktéž ještě patří ve stáji Dance and Jump mezi nováčky, jednou chybovala a skončila padesátá. Chuť si spravila s Careful Franz Josefem, s nímž nastoupila jako dvanáctá od konce. Čistý výkon v čase 58,33 sec. se již později nikomu nepodařilo překonat a Barbora Tomanová si připsala druhé vítězství.

Ačkoliv vloni byla tato jezdkyně nejlepší ženou ve Skokovém poháru České pojišťovny a skončila pátá těsně před branou velkého finále, letos jí v extraligové soutěži příliš často neuvidíme. „Martinice jsou spíše výjimkou. Mým hlavním letošním cílem je totiž účast na mistrovství Evropy mladých jezdců v rakouském Ebreichsdorfu, a proto se budeme snažit v rámci příprav co nejvíce účastnit mezinárodních závodů v zahraničí. Na Skokovém poháru České pojišťovny se tak pravděpodobně objevíme až při posledních dvou zářijových kolech ve Frenštátu pod Radhoštěm a v Hořovicích,“ prozradila. Více podrobnosti o průběhu Skokového poháru České pojišťovny v Martinicích najdete na www.skokovypohar.cz.

Ve čtvrtek 19. dubna zahájily čtyřdenní parkurové závody, jež jsou součástí 1. kola Skokového poháru České pojišťovny 2012. Ačkoliv se běžně závody ve všední dny nekonají, mezi jezdci je o účast v rámci extraligové akce velký zájem. Úvodní den projelo startem 258 dvojic a v pátek jich budou bezmála čtyři stovky.

 

„Těší nás, že zájem o závody Skokového poháru České pojišťovny stále roste. Přestože se soutěže rozšířily oproti loňsku o jeden den, program je nabitý od rána až do podvečerních hodin. V pátek dokonce první soutěž začne již v sedm hodin,“ uvedla Pavla Kudláčková ze společnosti Via Solaris zajišťující PR a marketing Skokového poháru České pojišťovny. „Za čtyři dny se v součtu počet startů přehoupne zcela jistě přes hranici jednoho tisíce,“ dodala.

Čtvrteční soutěže byly určené především pro amatérské jezdce, kteří si chtějí vyzkoušet závodit na jednom z nejlepších kolbišť v České republice po boku profesionálů. Ti si pro účast v nižších soutěžích přivezli do Martinic většinou mladé koně. Sportovní štěstí však více přálo méně známým jezdeckým tvářím. Vůbec první vítězkou martinických závodů se stala Klára Bílková s koněm Men of Honor z Jezdeckého klubu Plzeň. „V Martinicích startuji pravidelně, ale vyhrát se mi zde podařilo vůbec poprvé,“ svěřila se mladá jezdkyně, které je teprve 17 let. „I když se nižší soutěže v rámci Skokového poháru České pojišťovny konají ve všední dny, nemohla jsem si tuto příležitost nechat ujít.“ Druhé místo ve dvoufázové soutěži 90/100 cm obsadil Petr Dajbych s Top Deja Vue. Toho lze označit za nejúspěšnějšího jezdce celého dne, jelikož se stejným koněm startoval i v třetí soutěži, v níž vybojoval pěkné čtvrté místo.

Do druhé soutěže na stupni Z (100 cm) nastoupilo 109 dvojic. Hodnocena byla na limitovaný čas, jemuž se při bezchybném výkonu nejvíce přiblížil Václav Horký s Londonderry z Jezdeckého klubu Tandem Dubenec. Rovných 93 účastníků se představilo v soutěži stupně ZL (110 cm). Ta se jela již na čas, který měla nejrychlejší mezi dvojicemi dokončivšími bez penalizace Miroslava Křivancová s Grandiou z Jezdeckého klubu Artex Nejdek.

V pátek již přijdou na řadu nejen soutěže na amatérské úrovni. Proběhne mj. i první soutěž novinky letošního ročníku – Kolowrat Junior Cupu a vrcholem dne bude kvalifikace martinické Mercedes-Benz Jump Tour 2012, v níž by měla být k vidění velká část jezdců přihlášených i do nedělní ČP Velké ceny Martinic. Podrobnosti o programu najdete na www.skokovypohar.cz.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 19.4.-22.4.2012 SPČP VC Martinic