Jezdectvi.info

Kvě 07 2012

VC Brna pro Hanu Pokornou

Publikoval do kategorie SPČP 2 646 přečtení

Nedělním dnem vyvrcholily dvoudenní závody v Brně – Veveří. Hlavní část programu, Velká cena Brna, byla současně druhým kolem Skokového poháru České pojišťovny 2012 pořádaného pod záštitou ministra zemědělství ČR – Ing. Petra Bendla. Kurz Velké ceny, stejně jako dalších rámcových soutěží, připravil stavitel a hlavní organizátor v jedné osobě – Robert Smékal. Pro závodníky postavil první letošní parkur nejvyšší úrovně (T**,150 cm), která se v České republice jezdí.

 

 

 

Na start se postavilo celkem 24 dvojic, z nichž deset postoupilo do finále, kde již šlo nejen o bezchybný výsledek, ale také o čas. Základní část dokázala dokončit bezchybně pouze čtveřice jezdců. Jako první se to podařilo Jiřímu Skřivanovi s klisnou Kallisto, navíc jako jedinému s pohárovým koněm. Jednou chybou v závěru finále se však připravil o vítězství. Musel se tak sklonit před dvěma ženami – Hanou Pokornou v sedle jedenáctiletého hannoverského hřebce Chanell a Nikolou Bielikovou na devítiletém holštýnském hřebci Caleri-II. „Byla jsem v Brně vůbec poprvé a myslím, že sem budu jezdit od teď pravidelně. Přestože všichni říkali, že jsou distance velmi krátké, moje koně neměli problémy se do nich vejít. Do posledního skoku jsem šla vabank. Věděla jsem, že Chanell radši odskakuje z dálky a zkrácením bych ho zbytečně naštvala,“ prozradila vítězná jezdkyně Hana Pokorná. A dobře udělala, neboť dokončila finále bezchybně a díky velmi dobrému času zvítězila. Zůstaly jí pouhé čtyři trestné body ze základního kola. Přestože se vsázelo na souboj o vítězství mezi čtyřmi bezchybnými jezdci, žádný z nich nedokázal bezchybnou jízdu zopakovat. Poprvé tak na stupni vítězů stanuly hned dvě ženy a jen jeden muž.

 

Vítězné jezdkyni Haně Pokorné se tuto sezonu skutečně daří. I díky skvělému výsledku z prvního pohárového kola v Martinicích se ujala vedení v průběžném bodování žebříčku Skokového poháru České pojišťovny. „Jela jsem s tímto koněm teprve první plnohodnotné ‚T‘, jelikož ho mám teprve od loňského roku. Nejprve jsme se vzájemně sehrávali a teď se nám začalo dařit. Určitě zamířím i na Skokový pohár do Ptýrova,“ uvedla. Ještě před tím však proběhne třetí kolo Skokového poháru České pojišťovny v Ostravě, a to konkrétně 18. – 20. května. Brněnskou Velkou cenu si zájemci budou moci připomenout prostřednictvím záznamu České televize na programu ČT4 v úterý 8. května od 7.40 hodin, resp. kdykoliv posléze na internetovém vysílání.

 

Nedělní soutěžní den ovšem nebyl jen o Velké ceně. Program začal soutěží stupně L** (120 cm), v níž se podařilo zvítězit Milanu Klárovi s koněm Vendy 3. Parkur se stejnou trasou se jel i v rámci dalšího kola Kolowrat Junior Cupu, který je určen výhradně jezdcům do 18 let. Vítězem závěrečné části kvalifikačního kola se stal ten jezdec, jenž dokázal provést svého koně nástrahami parkuru co nejplynuleji, v dobrém taktu a pokud možno nechybovat. Soutěž se totiž hodnotila na styl jezdce, avšak případné chyby jezdcům body strhávaly. Nejlépe byla ohodnocena Lucie Anovčínová. Ta měla výhodu startu dvou koní, avšak přesto šla s prvním koněm lépe. Od stylového rozhodčího Ing. Jana Kutěje získala známku 8,5. Byl jí pochválen pěkný stabilní sed, dobře přiložená holeň i klidná, nenásilná ruka. Jezdkyně taktéž vedla svého koně Casis-HS pěkně po parkuru. Jedna chyba jí však odsunula až na druhé místo, neboť znamenala odečet 0,5 bodu. S výslednou známkou 8,2 zvítězil Jiří Tměj s koněm Žane Mag Centrum. I tento jezdec startoval se dvěma koňmi. S tím druhým se mu podařilo zareagovat na slova Ing. Jana Kutěje, předvedl lepší působení ruky, které přidal ke kvalitnímu vedení po parkuru v dobrých liniích. Bylo by však ještě třeba zlepšit pravidelnost odskoků.

Ve vedení průběžného hodnocení Kolowrat Junior Cupu je po dvou kolech Jiří Tměj, následován Lucií Anovčínovou a Antonii Sabathilovou.

 

Na brněnské závody pravidelně jezdí i mnoho slovenských dvojic a nejinak tomu bylo i během uplynulého víkendu. Právě Slovák Ján Cigán ml. s koněm Mercedes zvítězil ve stupňované obtížnosti do135 cm, jež byla druhou nedělní soutěží.

 

Před samotným vrcholem – Velkou cenou Brna – proběhla ještě oblíbená a divácky atraktivní soutěž Jump and Drive. Jak již z názvu vyplývá, jezdci měli za úkol přejet parkur s koněm a poté projet vytyčenou trasu také osobním automobilem. To se nejlépe podařilo Michalu Mundilovi s koněm Agáta 1. I díky originálním převlekům se jezdci postarali o pěknou zábavu. Doprovodný program byl taktéž zajištěn voltižními ukázkami skupin i jednotlivců. Více informací o Skokovém poháru České pojišťovny najdete na www.skokovypohar.cz.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem VC Brna pro Hanu Pokornou