Jezdectvi.info

Kvě 11 2012

VC Litomyšle se stěhuje do Suché

Publikoval do kategorie SPČP 1 482 přečtení

Třináct let se konaly Velké ceny Litomyšle v parkurovém skákání na přírodním kolbišti pod Primátorskou hrází. Počtrnácté se tak již nestane. Hlavní pořadatel závodů Jiří Skřivan se rozhodl toto kvalifikační kolo Skokového poháru České pojišťovny přesunout necelé dva kilometry východně do areálu hřebčína Suchá.

 

Důvod je nasnadě. V posledních letech majitelé koní a jezdci stále více vyhledávají závodiště se speciálním pískovým povrchem doplněným o geotextilie, který zaručuje špičkové podmínky i při nepřízni počasí. Travnatá kolbiště se tak postupně vytrácejí z jezdeckých map a s největší pravděpodobností stejný osud čeká i to v Litomyšli. „V nedalekém hřebčíně Suchá máme vybudované kvalitní pískové kolbiště s geotextiliemi o rozměrech 65 x75 metrů, stejný povrch má i opracoviště velké 25 x65 metrůa jezdecká hala s rozměry 23 x65 metrů. Je tam k dispozici také velmi kvalitní zázemí pro jezdce a koně. Právě na tyto parametry jsou kladeny ze strany přímých účastníků závodů čím dál, tím větší nároky. Jelikož chceme, aby k nám jezdila silná konkurence a diváci mohli vidět ten nejlepší skokový sport, rozhodli jsme se opustit tradiční prostředí u Primátorské hráze. Nevylučuji, že by se na tomto místě ještě někdy v budoucnu jezdecké závody uskutečnily, ale za Skokovým pohárem České pojišťovny i za dalšími námi letos plánovanými akcemi si diváci budou muset popojet kousek dál od centra Litomyšle. Odměnou by jim měla být vedle doprovodného programu a bohatého občerstvení např. montovaná tribuna s kapacitou 300 míst k sezení a příjemné prostředí,“ uvedl Jiří Skřivan.

Velká cena Litomyšle byla posledním českým kolem Skokového poháru České pojišťovny, které se jezdilo na trávě. Zbývají již jen tři moravská – v Ostravě (18. – 20. května), v Opavě (22. – 24. června) a ve Frenštátu (14. – 16. září) – na jejichž povrchu stále převládá zelená barva. Jejich organizátoři každoročně věnují velké úsilí, aby i na tomto přírodním terénu byly zaručeny komfortní podmínky pro všechny závodníky a diváci mohli vidět kvalitní sportovní výkony. Více informací o Skokovém poháru České pojišťovny najdete na www.skokovypohar.cz.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem VC Litomyšle se stěhuje do Suché