Jezdectvi.info

Kvě 18 2012

18.5.-20.5.2012 Ostrava hostí třetí díl skokového poháru

Publikoval do kategorie Informace,SPČP,Výsledky 5 989 přečtení

20.5. Konečné výsledky zvítězil Jirka Hruška ESPRI 2

Napínavý průběh s dojemným koncem nabídla v neděli 20. května Velká cena Ostravy v parkurovém skákání, která se jela na kolbišti ve Staré Bělé. Vítězství v tomto třetím kvalifikačním kole Skokového poháru České pojišťovny obhájil po roce opavský jezdec Jiří Hruška, a to i přes to, že jeho stájová jednička Aristo-Z zůstal odpočívat doma.

 

 

 

Pátek 18.5.2012
1 8:00 Skok stupně „Z“ Startka Výsledky
2 9:30 Dvoufázové skákání 110/115 cm Startka Výsledky
3 12:30 Skok stupně „L**“ Startka Výsledky
4 14:45 Skok stupně „L**“ Kolowrat Junior Cup Startka Výsledky
5 16:00 Skok stupně „S**“ Startka Výsledky
Sobota 19.5.2012
6 8:00 Skok stupně „ZL“ Startka Výsledky
7 Výsledky Skok stupně „L**“ Startka Výsledky
8 Výsledky Skok stupně „L**“ Kolowrat Junior Cup Startka Výsledky
9 Výsledky Skok stupně „S**“ Startka Výsledky
10 Výsledky Skok stupně „ST**“ Startka Výsledky
11 Výsledky Skok stupně „ZL“ Finále Equiservis Amater Tour Startka Výsledky
Neděle 20.5.2012
12 9:00 Skok stupně „L**“ Startka Výsledky
13 10:45 Skok stupně „S**“ Startka Výsledky
14 12:30 Skok stupně „S**“ Kolowrat Junior Cup Startka Výsledky
15 15:00 Skok stupně „ST**“ ČP VC Ostravy Startka Výsledky

 

 

 

Minulý týden totiž s tímto fenomenálním plemenným hřebcem absolvoval závody v polském Jaszkowu, kde vybojoval v nejtěžších soutěžích dvě prvenství, vč. toho nejcennějšího ve Velké ceně, a jedno páté místo. Aristo-Z přitom pokaždé dokončil bez penalizace. Jiří Hruška s ním chce příští víkend startovat na čtvrtém kole Skokového poháru v Ptýrově na Mladoboleslavsku, kde se tamní Velká cena Kolína pojede na nejvyšším stupni obtížnosti (T**,150 cm). Proto do Ostravy vzal méně zkušené koně, s nimiž výraznější úspěch neočekával. Opak se však stal pravdou a Jiří Hruška dokázal zvítězit s teprve osmiletým valachem Espri 2, na němž do loňského roku startovala jeho sestra Vladislava Humplíková. Hruška jej poprvé sedlal závodně v závěru sezony2011 ateprve před několika dny s ním v Jaszkowu absolvoval premiérově parkur na středně těžké úrovni (140 cm). Tehdy jednou chyboval, stejně jako při sobotní generálce v Ostravě. Ve Velké ceně již ovšem nepobořil ani jednu z překážek a precizní výkon zopakoval i na finálovém parkuru pro nejlepších deset dvojic ze základního kola. „Vzhledem k tomu, že přede mnou všech sedm závodníků chybovalo, věděl jsem, že pokud dokončím bez penalizace, budu nejhůř třetí. Espri navíc nemá ještě tolik zkušeností, a tak jsem s ním stejně nemohl jet naplno. Jasnou taktikou tak bylo dokončit čistě i za cenu pomalejšího času,“ shrnul jezdec. To se mu podařilo a již jen čekal, jak se bude dařit favorizovanému Jiřímu Skřivanovi s klisnou Kallisto a opavskému kolegovi Karlu Lamichovi s Georgem. Oba ovšem inkasovali na kolmém skoku s číslem 5 vysokém150 centimetrů, kde chybovala většina dvojic. Skřivan navíc přidal ještě jednu chybu hned na následující překážce. Jiří Hruška se tak mohl radovat z dalšího důležitého úspěchu. Při slavnostním vyhlášení výsledků pak na stupni vítězů symbolicky věnoval toto prvenství svému strýci Jaroslavu Hruškovi, jenž v pátek 11. května zemřel po krátké a těžké nemoci ve věku 56 let. Také on byl dlouholetým členem Jezdeckého klubu Opava – Kateřinky a úspěšně závodil od svých juniorských let. Od početného publika po tomto dojemném gestu Jiřího Hrušky následoval dlouhý potlesk. Právě divácká účast byla pro pořadatele příjemným překvapením. I přes souběh s hokejovým utkáním české reprezentace o bronzovou medaili, které jistě bedlivě sledovala většina sportovních fanoušků napříč disciplínami, byly ochozy kolbiště zcela zaplněné. Návštěvníkům alespoň informace o stavu zápasu průběžně zprostředkovával komentátor závodů.

Nutno dodat, že na druhém místě se ve Velké ceně Ostravy umístil zmíněný Karel Lamich s Georgem, třetí příčku vybojoval René Olšák s Faustem 1, čtvrtá skončila Lucie Dzimasová v sedle Connery a Jiří Skřivan s Kallisto se musel spokojit až s pátou pozicí. Nic to však nezměnilo na skutečnosti, že po 3. kvalifikačním kole Skokového poháru se ujal s 33 body vedení. Hruška je s 30 body druhý a vítězka předcházející Velké ceny Brna se kvůli své absenci v Ostravě posunula na třetí řádek bodové tabulky. Každopádně již za týden může být všechno jinak, jelikož ve Velké ceně Kolína pořádané na Ptýrově nebude chybět většina jezdců umístěných na předních pozicích. Díky malým rozdílům může jediný závod pořadím hodně zamíchat.

Nedělní program na kolbišti Jezdeckého klubu Baník Ostrava nebyl jen o Velké ceně. Krátce před hlavní soutěží upevnil svoji vedoucí pozici v rámcovém seriálu pro jezdce do 18 let s názvem Kolowrat Junior Cup Jiří Tměj. Na parkuru stupně S** (130 cm) obsadil s koňmi Corsika Mag a Žane Mag hned první dvě místa. „Mám z dnešního úspěchu opravdu velkou radost, neboť si myslím, že byl parkur postaven poměrně obtížně,“ uvedl jezdec. Ačkoliv má již před ostatními slušný bodový náskok, nechce nechat nic náhodě a plánuje účast i na většině dalších kol juniorského poháru.

Kompletní výsledky všech soutěží jsou publikovány na www.skokovypohar.cz. Průběh Velké ceny si zájemci mohou připomenout prostřednictvím záznamu České televize, který odvysílá na programu ČT4 v úterý 22. května od 19.10 hodin, resp. následně v dalších čtyřech reprízách. Ke shlédnutí bude tradičně i na internetu.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 18.5.-20.5.2012 Ostrava hostí třetí díl skokového poháru