Jezdectvi.info

Kvě 23 2012

Kurýr ČJF 5/2012

Publikoval do kategorie ČJF 1 320 přečtení

FEI stanovila pro rok 2012 velice přísné podmínky pro registraci jezdců a koní pod FEI. Povinnost registrovat jezdce a koně účastnících se na všech mezinárodních závodech (všech úrovní v ČR i v zahraničí) vychází z čl. 113 Všeobecných pravidel FEI. Na tuto povinnost upozorňujeme každoročně v dostupných informačních zdrojích. Přesto jsou stále jezdci, kteří toto pravidlo nerespektují. FEI pro rok 2012 ve věci registrací rozhodla takto:

 

Jezdci a koně, kteří se účastní mezinárodních závodů, na které je třeba splnit kvalifikační minimum (např. ME a MS) musí být pro daný rok registrováni pod FEI již v okamžiku, kdy ČJF odesílá potvrzené kvalifikační formuláře na FEI, tedy v termínu nominativní přihlášky na ME resp. MS.

POZOR! Ti jezdci a koně, kteří před přihlášením na ME resp. MS nikdy nebyli registrování, automaticky ztrácí kvalifikační výsledky a možnost na ME resp. MS startovat. V praxi to znamená, že jezdci a koně, kteří usilují o splnění kvalifikace na ME resp. MS 2012 musí být zaregistrováni už před absolvováním mezinárodních závodů, kde kvalifikaci plní!

U ostatních účastníků mezinárodních závodů v ČR i v zahraničí je dána časová lhůta po závodech, do které je možné toto porušení pravidel FEI napravit a doregistrovat se. U skoků je tato lhůta 3 pracovní dny po závodech, u ostatních disciplín 2 týdny po závodech (myšleny jsou mezinárodní závody, kde jeden nebo oba z dvojice startovali bez registrace FEI).  Pakliže ani v těchto lhůtách nedojde k registraci, je poslední možnost provést registraci za zvýšený poplatek 100 CHF!

Pravidlo o registraci jezdců a koní na FEI platí několik let, a přesto, že na toto upozorňujeme každoročně na webu ČJF i v Kurýru (a to několikrát během sezony), neustále se opakuje situace, že jezdci nežádají o registraci. V roce 2012 následkem chybějící registrace a startu na mezinárodních závodech dojde ke ztrátě výsledků (což už FEI nastavila v roce 2011) a mnohonásobně dražšímu poplatku! Jezdci se často domnívají, že pokud je pořadatel akceptuje a sbor rozhodčích nechá startovat, je vše v pořádku. NENÍ TO TAK! Jezdec a kůň musí mít registraci už v okamžiku nástupu k prvnímu startu na mezinárodních závodech v sezóně, bez ohledu na to, jak k tomuto přistupují rozhodčí nebo pořadatelé.

 

Dodatečný výklad k všeobecným pravidlům 2012

Označení koní

  • VV ČJF doporučuje všem jezdcům sedlových disciplín používání identifikační čísla koně na levé straně koně.
  • Dvojice (jezdec a kůň), kteří nejsou účastníci daných závodů, a kteří se mohou se souhlasem organizátora a HR pohybovat po opracovišti, musí být jinak označeni organizátorem, plně podléhají pokynům komisařů a nemusí mít ústroj a postroj dle pravidel ČJF.

Bezpečnostní tříbodová přilba

  • O povinnosti nošení upevněné (zapnuté) bezpečnostní tříbodové přilby při oficiálních příležitostech (dekorování, čestné kolo, slavnostní nástup atp.) rozhodne s definitivní platností v každém jednotlivém případě hlavní rozhodčí závodů.

Vzhledem k častým dotazům na výklad pravidel, týkající se věkových kategorií jezdců, schválil VV ČJF následující podrobný popis a možnosti účasti v jednotlivých věkových kategoriích:

Jezdci na pony – mladší                       8 – 12 let

Jezdci na pony – starší                         13 – 16 let

Děti                                                     12 – 14 let

Junioři mladší                                      14 – 16 let

Junioři starší                                        17 – 18 let

Mladí jezdci                                         16 – 21 let

Senioři                                                 18 let a více

 

Jezdci, kteří v daném roce dosáhli daného věku, se mohou účastnit těchto kategorií (pokud spec. pravidla nestanoví jinak):

12 let                                                   pouze děti

13 let                                                   pouze děti

14 let                                                   děti, junioři mladší

15 let                                                   pouze junioři mladší

16 let                                                   junioři mladší, mladí jezdci

17 let                                                   junioři starší, mladí jezdci

18 let                                                   junioři starší, mladí jezdci, senioři

19 let                                                   mladí jezdci, senioři

20 let                                                   mladí jezdci, senioři

21 let                                                   mladí jezdci, senioři

22 let                                                   pouze senioři

 

Pro určení věku je rozhodující kalendářní rok, kdy jezdec dosáhne daného věku, nikoliv konkrétní den a měsíc narození.

 

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Kurýr ČJF 5/2012