Jezdectvi.info

Pro 13 2012

Hobby soutěže pod hlavičkou ČJF v roce 2013

Publikoval do kategorie ČJF,Informace 1 406 přečtení

Jedním z bodů jednání během prosincového zasedání Výkonného výboru a Rady České jezdecké federace bylo téma úpravy pravidel pro tzv. Hobby soutěže. S tím souvisí i prokazování nelicentovaných členů ČJF a další důležité body.

Jak již bylo uvedeno dříve, hobby soutěže zůstávají i nadále začleněny v systému akcí, soutěží ČJF (článek N9.3 Všeobecných pravidel). Jejich hlavním cílem je kromě sportovního využití nelicentovaných jezdců i vytvoření oficiálních podmínek pro přípravu ke Zkouškám základního výcviku jezdce (ZZVJ).

Rada ČJF rozhodla o definitivních úpravách pravidel těchto soutěží a závodů. Platí pro ně všechna ustanovení Pravidel jezdeckého sportu (PJS) a Veterinárních pravidel s několika následujícími odlišnostmi. Minimální obtížnost, nebo minimální výška či šířka překážek není stanovena. Neplatí ustanovení o omezení startů dle přílohy SV 7 Všeobecných pravidel. Neplatí ustanovení o výši, počtu a rozdělení cen dle Všeobecných pravidel (floty vždy). Neplatí ustanovení o min. počtu soutěžících v jednotlivých soutěžích dle Všeobecných pravidel. Maximální obtížnost soutěží nesmí nikdy přesáhnout stupeň obtížnosti ZL dané discipliny (skoky „ZL – výška překážek do110 cm“, obdobná obtížnost u ostatních disciplin, a u drezury max. do obtížnosti st. „L“ včetně). Jezdci musí být vždy členy ČJF (hlavním důvodem je pojištění jezdců), ale nemusí být nositeli jezdecké licence. Vzhledem k tomu, že byla z technických důvodů odložena realizace RFID identifikačních karet až na rok 2014, nelicentovaní členové ČJF budou mít v roce 2013 možnost prokázat své členství prostřednictvím oficiálního seznamu členů daného subjektu, který obdrží jejich zástupci od oblastních sekretářů. Koně nemusí mít vydanou platnou licenční známku.

Tyto soutěže, i když je vyhodnocováno pořadí jezdců a mohou být i udíleny ceny, nemohou být nikdy a za žádných okolností považovány za kvalifikační soutěže, a neslouží k vyhodnocování kariéry koní. Konat se mohou v rámci zcela samostatných hobby závodů složených pouze z hobby soutěží jako samostatné sportovní akce ČJF, ale také kdykoliv v průběhu národních závodů. Zatímco při samostatných akcích platí, že jezdci mohou startovat i v běžném čistém a nepoškozeném tréninkovém úboru (jezdecká obuv vždy dle PJS, tříbodová ochranná přilba je povinná pro všechny účastníky kdykoliv sedí na koni a použití ochranné vesty v souladu s PJS), při národních závodech musí být ústroj jezdců vždy dle PJS.

Další odlišnosti se týkají funkcionářů závodů. Těm není jejich výkon funkce započítáván do požadované praxe, určené pro vzdělávání. Náhrady těmto funkcionářům nemusí být dle PJS (jejich výše může být stanovena vzájemnou dohodou mezi funkcionářem a pořadatelem). Povinné funkce jsou: hlavní rozhodčí (s min. kvalifikací rozhodčí dané disciplíny), rozhodčí (s min. kvalifikací cvičitel), stavitel parkuru (dle soutěží PJS) a dozor na opracovišti (s min. kvalifikací cvičitel). Funkce hlavního rozhodčího a stavitele však lze kumulovat, což znamená, že oficiální funkcionáře mohou tvořit tři osoby. Při hobby soutěžích konaných během národních závodů však musí být stanoveni funkcionáři dle PJS. Nadále platí, že schvalování všech hobby závodů a soutěží přísluší danému OV ČJF stejně jako u klasických národních závodů. Podrobné znění úpravy pravidel Hobby soutěží bude publikován na www.cjf.cz.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Hobby soutěže pod hlavičkou ČJF v roce 2013