Jezdectvi.info

Říj 24 2014

ČSP v roce 2015

Publikoval do kategorie SPČP 2 874 přečtení

cspAsociace Český skokový pohár se při valné hromadě, která se uskutečnila ve čtvrtek 23. října v Brně Veveří, usnesla, že do svých řad přijme nového člena, kterým je olomoucké Equine Sport Centrum. Parkuroví příznivci se tak mohou těšit v roce 2015 na 12 kol!

 

Není to přitom poprvé, co se tak stane. V rámci Českého skokového poháru proběhl rovný tucet závodů již v roce 2006. Od té doby se však mnohé změnilo. Tak například z dřívějších dvanácti pořadatelů se jich rovná polovina vyměnila a z původních kolbišť zůstaly dokonce jen čtyři, přičemž dvě z nich zažijí příští sezonu obnovenou premiéru. Novinek tak bude při 14. ročníku tohoto českého extraligového seriálu v parkurovém skákání více než dost!

 

Nejvýraznější změnou se stane již zmíněný vstup jezdeckého areálu Equine Sport Centra v Olomouci Lazcích, a to i přes to, že tamní kolbiště hostilo Český skokový pohár poprvé už v roce 2013 a letos se tam odjely neplánovaně hned tři bodované soutěže do celoročního žebříčku. Pokaždé se však jednalo o náhradní umístění některé z tradičních Velkých cen – jako třeba Brna, nebo Opavy. Právě Brno a Opava ovšem slibují, že rok 2015 bude rokem návratů do domovských areálů ve Veveří a v Kateřinkách. A navíc, po dlouhých letech se na Kolínsko vrátí Velká cena Kolína. Ta by měla proběhnout v reálu resortu Vigvam Němčice. Nyní však již k avizované nejvýraznější změně. Finále Českého skokového poháru 2015 neproběhne v Hořovicích, jak byli skalní příznivci závodu zvyklí z let 2011 – 2014, ale právě v nově přijatém olomouckém Equine Sport Centru. Členové Asociace ČSP se totiž rozhodli, že obnoví tradici střídání finálových kolbišť mezi Čechami a Moravou. Do budoucna se tak předpokládá, že by se měla v organizaci finále střídat Olomouc s Hořovicemi.

 

Ostatní pořadatelé si zpravidla budou držet své obvyklé termíny jednotlivých kol. Začne se tak v druhé polovině dubna v Martinicích na Příbramsku, pokračovat se bude začátkem května v Brně, následovat bude o dva týdny později padesátá Velká cena Ostravy a třetí květnovou zastávkou se stanou uvedené Němčice s Velkou cenou Kolína. První červnový víkend je naplánována Velká cena Litomyšle na kolbišti v Suché a úvodní polovinu sezony uzavře 21. června Velká cena Frenštátu pod Radhoštěm.

 

Na Moravě se bude pokračovat i po měsíční pauze vyhrazené pro republikové šampionáty předposlední červencový týden Velkou cenou Opavy. Přelom prázdninových měsíců pak bude ve znamení druhého ročníku Velké ceny Zduchovic. Velmi atraktivní podívanou nabídne v sobotu 15. srpna Farma Ptýrov u Mnichova Hradiště, kde po zdárném průběhu letošní noční Velké ceny budou pořadatelé v započaté tradici pokračovat. Novinkou ovšem je rozhodnutí, že sobota bude skutečným vrcholem celých závodů a v neděli se již v areálu závodit neplánuje. Konec srpna je neodmyslitelně spjat s Velkou cenou Plzně a po ní se Český skokový pohár přesune jen o pár desítek kilometrů východním směrem. Dva týdny poté se totiž bude konat Velká cena Hořovic a za dalších 14 dní se již všichni budou těšit do Olomouce na poslední kvalifikaci a zároveň na velké finále pro nejlepší čtveřici jezdců, kteří si mezi sebou opět vystřídají své koňské svěřence, aby se rozhodlo o absolutním vítězi.

 

Čtrnácté pokračování Českého skokového poháru přinese i některé další změny. Pořadatelé budou mj. pokrčovat ve zkvalitňování zázemí pro jezdce, diváky i partnery a jedním z hlavních cílů je posun výše ve sportovní úrovni. Dojít by tak mělo na tzv. dvouhvězdičkové Velké ceny s výškou překážek 150 centimetrů. V takových případech by měly být lákadlem i vyšší finanční dotace soutěží a tudíž mnohem více atraktivní startovní pole. Nepochybně budou pokračovat taktéž rámcové seriálové soutěže – Equiservis Amateur Tour a Czech Junior Cup podporovaný Českou jezdeckou federací.

 

Vedle kvalitní sportovní podívané pořadatelé slibují další zlepšování doprovodných aktivit pro návštěvníky. „Chceme, aby se při závodech Českého skokového poháru cítili u nás dobře nejen jezdci a koně, ale také diváci z řad odborné i laické veřejnosti. Vedle stále se rozrůstající skupiny skalních příznivců jezdeckého sportu se chceme nadále soustředit na to, aby Český skokový pohár byl vítanou víkendovou aktivitou pro celé rodiny s dětmi. V neposlední řadě by měla mít stále vzestupnou tendenci společenská úroveň sektoru pro VIP hosty a naše partnery. Skutečnost, že většina z těch stávajících nám již potvrdila zájem o spolupráci v příštím roce, je pro nás velmi pozitivním signálem. Budeme se samozřejmě snažit, aby tento příznivý trend pokračoval a do seriálu vstupovali další noví sponzoři,“ konstatoval prezident Asociace Český skokový pohár – Jiří Skřivan. Veškeré aktuality o přípravách příštího ročníku můžete sledovat průběžně na www.ceskyskokovypohar.cz.

 

Termínová listina ČSP 2015:

16. – 19. 4. Velká cena Martinic

1. – 3. 5. Velká cena Brna

15. – 17. 5. Velká cena Ostravy

22. – 24. 5. Velká cena Kolína – Němčice

5. – 7. 6. Velká cena Litomyšle

19. – 21. 6. Velká cena Frenštátu

24. – 26. 7. Velká cena Opavy

31. 7. – 2. 8. Velká cena Zduchovic

12. – 15. 8. Velká cena Ptýrova (sobota)

28. – 30. 8. Velká cena Plzně

11. – 13. 9. Velká cena Hořovic

24. – 27. 9. Velká cena Olomouce + FINÁLE 

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem ČSP v roce 2015