Jezdectvi.info

Dub 17 2018

VÍKEND SE SPECIÁLNÍMI VÝSTAVNÍMI TŘÍDAMI

Publikoval do kategorie Akce 1 246 přečtení

Jezdecký klub Valašsko ve spolupráci s Národní pony společností a OSVČ připravil pro všechny zájemce o speciální výstavní třídy s odstupem dvou let opakovací seminář, zaměřený zejména na speciální výstavní třídy Mladý Vystavovatel, Lead Rein, First Ridden, Junior Ridden a Open Ridden. Lektorkami byly Iveta Lewingerová a Rafífa Hamoudová.

Po milém přivítání účastníků paní Irenou Dulavovou následovala úvodní teoretická část. Účastnící, kterými byli rovněž členové JK Valašsko, měli možnost shlédnout připravenou prezentaci, která zahrnovala všechny důležité aspekty speciálních výstavních tříd od pravidel jednotlivých tříd, přes výstroj koně a jezdce, až k souhrnu požadavků, kladených na soutěžící v jednotlivých třídách. Nedílnou součástí teoretické části semináře byla i správná úprava poníků s ohledem na jejich plemennou příslušnost. Tuto část přípravy poníků do výstavního kruhu považuje stále mnoho českých vystavovatelů za méně důležitou i přesto, že správná úprava může významně ovlivnit celkový dojem a v některých případech i rozhodnout o lepším umístění, jestliže ve všech ostatních ukazatelích jsou prezentovaná zvířata hodnocena stejně. K lepší orientaci v problematice přispěla i prezentace nejčastějších nedostatků a chyb, ke kterým v jednotlivých SVT dochází.

Semináře se zúčastnila také paní Žaneta Lodzianová, provozovatelka internetového obchodu www.vsechnoprokone.cz, která od loňského roku rozšířila svůj sortiment o vybavení pro speciální výstavní třídy. Na ukázku přinesla např. provazové výstavní ohlávky několika typů a velikostí a krémové rajtky typu jodhpur s uchycením nohavice pod podpatkem různé přípravky na úpravu koní atd.

Následovala polední přestávka na oběd, po které jsme se přesunuli do místní jezdecké haly, abychom se společně věnovali nácviku konkrétních SVT. K tomuto účelu nám jako figuranti posloužili nejen poníci a členové z místního jezdeckého klubu, ale prostor dostali také v rámci veřejného tréninku externí účastníci semináře. Vystavování na ruce si mohli na místě vyzkoušet všichni, včetně těch, kteří přijeli bez koní. U menších dětí jsme se věnovali hlavně nácviku správného pohybu vedle poníka, otáčení na správnou ruku a předvedení na rovné čáře. Starší děti, junioři a dospělí se pak kromě výše uvedených činností soustředili zejména na výstavní postoj a práci s poníkem s ohledem na udržení jeho pozornosti a zvýraznění horní linie a odhad správného tempa při předvedení v kroku i klusu. Velký cit pro vnímání vhodného tempa prokázala např. majitelka velšského koba, když vystavovala toho nejmenšího poníka v kolekci. U jezdeckých SVT jsme procvičili jak společné předvedení ve skupině, tak individuální prezentace, vždy s důrazem na požadavky dané třídy. V LR se ukázalo, jak významnou roli v prezentaci poníka hraje práce vodiče, a to zejména u té nejmladší kategorie dětí. Dále jsme se zaměřili na vhodné tempo při prezentaci, a to zejména v klusové části.

Po ukončení praktických cvičení jsme se opět všichni sešli v místní klubovně a u teplého čaje jsme dále diskutovali o problematice SVT. Všem, kteří na seminář přijeli, děkujeme za účast a přejeme jim, aby získané zkušenosti co nejlépe v nadcházející sezóně při vystavování svých koní využili.

Iveta Lewingerová a Rafífa Hamoudová, 3/2018

 

 

 

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem VÍKEND SE SPECIÁLNÍMI VÝSTAVNÍMI TŘÍDAMI